/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Ședință on-line cu experții Comisiei de la Veneția despre intenția de modificare a Constituției R. Moldova

missing
26 mai 2020, ora 18:15

Experții Consiliului Europei și ai Comisiei de la Veneția au participat astăzi la o ședință în regim on-line cu ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, președintele Comisiei juridice a Parlamentului Vasile Bolea, deputatul PAS Sergiu Litvinenco și președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, numit astăzi, Anatol Pahopol, în cadrul căreia au discutat despre intenția de modificare a Constituției R. Moldova în partea ce vizează reforma CSM.

Deputatul Sergiu Litvinenco a scris pe Facebook că experții străini și-au manifestat îngrijorarea față de modificările aprobate recent de majoritatea parlamentară în Legea cu privire la CSM, prin care s-a stabilit ca membrii supleanți ai CSM să ocupe fotoliile vacante din cadrul structurii până la alegerea membrilor CSM la Adunarea Generală a Judecătorilor.

„Experții au fost consternați (ca să mă exprim diplomatic) să audă că proiectul nu a fost consultat nici măcar cu instituția în raport cu care se aplică – Consiliul Superior al Magistraturii. Exponenții guvernării au încercat să dreagă busuiocul – că proiectul este tehnic, situație excepțională, nu putem face adunarea generală, am făcut un fel de consultări etc. Nu cred că au fost convingători. Mai degrabă caraghioși”, a scris Litvinenco.

Anatol Pahopol a fost învinuit că ar fi loial președintelui Igor Dodon și din acest motiv a fost promovat astăzi la CSM.

„Mi-a spus că nici pe timpul Uniunii Sovietice, fiind procuror, nu a fost membru de partid. Puternic argument… Mi-a mai zis „cu siguranță nu sunt de-al vostru”. Ca atare, și să fi vrut tare să devină „de-al nostru”, nu avea cum – probleme de integritate și alte chestii similare sunt foarte multe”, a comentat deputatul PAS.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției a îndemnat opoziția să găsească un consens pentru modificarea Constituției.

„ I-am zis că noi am rugat insistent și sistemic să găsim consens atunci când se modifica în decembrie 2019 Legea CSM. Am rugat insistent și sistemic să găsim consens și atunci când se organiza „concursul” pentru selectarea celor patru membri ai CSM. Nu s-a vrut atunci nici un fel consens, s-a vrut împărțire politică, algoritmică de către actuala majoritate a celor patru funcții în CSM. Nu s-a vrut consens nici joia trecută când PSRM-PD vota noi modificări la Legea CSM, astfel încât Anatolie Pahopol să devină membru și președinte interimar al CSM.

Chiar dacă susținem de principiu modificarea Constituției, îmi vine greu să cred că putem avansa atâta timp cât nu sunt remediate problemele actuale din cadrul CSM (politizarea sau, altfel spus, controlul politic al CSM din partea lui Igor Dodon), semnalate inclusiv în ultimul aviz al Comisiei de la Veneția din martie 2020”, a explicat deputatul PAS.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram