Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Anatol Pahopol, a fost detașat la Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru această decizie au votat astăzi 11 membri ai CSM, iar doi au fost împotrivă.

Pahopol a preluat și interimatul funcției de președinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției și această prerogativă îi revine potrivit legislației.

Subiectul a stârnit discuții aprinse la ședința CSM. Nina Cernat a insistat pe faptul că Anatol Pahopol nu mai este membru supleant al CSM, deoarece a depus anterior cerere de demisie și a participat și la Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie 2019,  la care și-a dat votul pentru revocarea sa din funcția de membru supleant al CSM și nu a recunoscut legalitatea celorlalți membri ai structurii, care activează astăzi.

De asemenea, magistratul a examinat la Curtea de Apel Chișinău cererile depuse împotriva CSM-ului.

Eu am crezut că nu am dreptul să fiu și membru supleant și să examinez dosarele legate de CSM, de asta am depus cererea de demisie. Dar ea nu a fost soluționată în niciun mod și nu am participat la nicio ședință la CSM”, a argumentat Pahopol, care a spus că vrea să facă parte din componența CSM, pentru că are „multe idei și multe de făcut”.

Amintim că Parlamentul a aprobat un proiect de lege conform căruia, până la alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii la Adunarea Generală a Judecătorilor, funcțiile vacante din CSM vor fi ocupate de membrii supleanți. Opoziția a acuzat că Partidul Socialiștilor vrea să obțină majoritatea în CSM  și ar avea influență asupra magistratului Anatol Pahopol.

Anterior, CSM a emis un comunicat de presă prin care și-a exprimat dezacordul cu delegarea lui Anatol Pahopol în componența CSM.

După ce proiectul a fost aprobat în Parlament, CSM atenționează: Membri supleanți nu sunt în sistem

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!