Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

social

Ultima oră! Anatol Pahopol a fost acceptat în CSM și a preluat conducerea instituției

26 mai 2020, ora 09:57
Distribuie:

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Anatol Pahopol, a fost detașat la Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru această decizie au votat astăzi 11 membri ai CSM, iar doi au fost împotrivă.

Pahopol a preluat și interimatul funcției de președinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției și această prerogativă îi revine potrivit legislației.

Subiectul a stârnit discuții aprinse la ședința CSM. Nina Cernat a insistat pe faptul că Anatol Pahopol nu mai este membru supleant al CSM, deoarece a depus anterior cerere de demisie și a participat și la Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie 2019,  la care și-a dat votul pentru revocarea sa din funcția de membru supleant al CSM și nu a recunoscut legalitatea celorlalți membri ai structurii, care activează astăzi.

De asemenea, magistratul a examinat la Curtea de Apel Chișinău cererile depuse împotriva CSM-ului.

Eu am crezut că nu am dreptul să fiu și membru supleant și să examinez dosarele legate de CSM, de asta am depus cererea de demisie. Dar ea nu a fost soluționată în niciun mod și nu am participat la nicio ședință la CSM”, a argumentat Pahopol, care a spus că vrea să facă parte din componența CSM, pentru că are „multe idei și multe de făcut”.

Amintim că Parlamentul a aprobat un proiect de lege conform căruia, până la alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii la Adunarea Generală a Judecătorilor, funcțiile vacante din CSM vor fi ocupate de membrii supleanți. Opoziția a acuzat că Partidul Socialiștilor vrea să obțină majoritatea în CSM  și ar avea influență asupra magistratului Anatol Pahopol.

Anterior, CSM a emis un comunicat de presă prin care și-a exprimat dezacordul cu delegarea lui Anatol Pahopol în componența CSM.

După ce proiectul a fost aprobat în Parlament, CSM atenționează: Membri supleanți nu sunt în sistem

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram