Seceta care a durat lungi întregi, urmată de furtuni puternice, au provocat pagube fermierilor din nordul Republicii Moldova. Cel mai mult au avut de suferit plantațiile de grâu, porumbul și sveclă de zahăr. Îți calculează pierderile și fermierul Lev Cebotaru din satul Mihăilenii Vechi. Jumătate din cele 30 de hectare pe care a plantat sfeclă de zahăr au fost compromise. Agricultorul a fost nevoit să însămânțeze terenurile cu o altă cultură. Doar în cazul său, pagubele ajung la 300 de mii de lei.

„Iată svecla de zahăr care nu a fost traumată de vânt, așa trebuia să fie. După ce a fost însămânțată cultura de floarea soarelui, iată începe deja a apărea”.

Lev Cebotaru spune că dacă în următoarele zile nu va ploua, va rămâne și fără grâu. De pe cele 225 de hectare de grâu, nu va strânge nici jumătate din recolta prognozată.

Lev Cebotaru, agricultor din s. Mihăilenii Vechi: „Neajunsul umezelii este catastrofal, nu am mai văzut așa an secetos pentru cerealele din prima grupă, priviți ce se primește aici”.

„Anul trecut, la acest soi de grâu, spicul era așa de mare, dar anul acest nici în jumătate nu este”.

„Spicul unde s-a format bobul este uscat, nu are deloc umezeală, dacă în 4-5 zile nu va fi ploaie pentru a umple această roadă măcar în jumătate sau cât va fi, va fi catastrofă, nu va fi nimic din el”.

Din cauza secetei, cel mai înalt fir de floarea soarelui are 20 de centimetri, de două ori mai mic decât în mod normal. Mai mult, cultura a fost afectată și de dăunători.

„Ea deja a fost prelucrată cu insecticid, puricii au plecat dar sistemul foliar al floarei soarelui încă suferă până își va reveni la un nivel bun”.

Lev Cebotaru, agricultor din s. Mihăilenii Vechi: „Când are frig și secetă ea se răspândește activ. Pentru tratarea unui hectar de floarea soarelui și sveclă de zahăr, în jur de 200 de lei hectarul, atâta costă doar insecticidul”.

Oamenii se tem că vor rămâne fără făină de mămăligă și hrană pentru orătănii.

„Porumbul trebuia să fie deja mare, dar e slab, sperăm la Dumnezeu. Vom rămâne fără pâine, fără mămăligă”.

„Dacă nu va fi porumb nu vom avea cu ce să hrănim păsările, grâu nu este, cu ce să hrănești? Asta e toată speranța”.

Specialiștii în domeniul agriculturii spun că seceta a început încă în toamna anului trecut, iar luna aprilie a fost una decisivă pentru culturile agricole.

MIHAIL VRONSCHIH, specialist, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”: „Luna aprilie a înregistrat temperaturi mai ridicate cu 1,5-2 grade, fapt ce a generat evaporări mari, ofilirea culturilor, creșterea neuniformă a culturilor, de exemplu, insuficiența precipitațiilor din aprilie poate genera pierderi la grâul de toamnă de 47% din recolta așteptată. Culturile aveau nevoie de precipitații în luna mai, fapt care nu s-a întâmplat peste tot și în cantități insuficiente”.

Meteorologii prognozează pentru această săptămână ploi cu descărcări electrice pe tot teritoriul țării. Anterior, ministerul Agriculturii declara că pagubele vor fi evaluate pentru a putea despăbugi fermierii. Ministrul Ion Perju nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne spune cu ce s-a soldat această acțiune.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!