O nouă sesizare la Curtea Constituțională, depusă de Sergiu Litvinenco. Deputatul PAS cere magistraților înaltei Curți să se pronunțe asupra posibilității desfășurării concomitente a alegerilor parlamentare anticipate și prezidențialelor anticipate, în cazul întrunirii circumstanțelor constituționale pentru dizolvarea Legislativului sau în cel în care funcția de șef de stat rămâne vacantă în urma demisiei lui Igor Dodon.

„Am depus acum câteva clipe o sesizare la Curtea Constituțională privind interpretarea prin coroborare a dispozițiilor articolului 2 alineatul (1), articolului 61 alineatul (1) și (3), articolului 85 alineatul (1), (2) și (4) și articolului 90 alineatul (1), (2) și (4) din Constituția Republicii Moldova care se referă la posibilitatea desfășurării concomitente a alegerilor parlamentare anticipate, în cazul întrunirii circumstanțelor constituționale pentru dizolvarea Parlamentului, cu alegerile prezidențiale anticipate, în cazul în care intervine vacanța funcției urmare a demisiei Președintelui Republicii Moldova”, a anunțat Litvinenco.

Deputatul a cerut CCM să îi ofere răspuns la mai multe întrebări.

„1) În situația în care Președintele Republicii Moldova demisionează și, astfel, funcția de Președinte devine vacantă, sunt sau nu incidente dispozițiile art.85 alin.(4) din Constituție referitoare la interdicția dizolvării Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova?

2) În situația intervenirii vacanței funcției de Președinte, determinată de demisie și întrunirea circumstanțelor prevăzute la art.85 alin.(1)-(3) din Constituție pentru dizolvarea Parlamentului și, totodată, în ipoteza în care termenii în care survine obligativitatea stabilirii datei alegerilor parlamentare anticipate pentru noul Parlament se suprapun/coincid cu termenii în care survine obligativitatea stabilirii datei alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova în cazul vacanţei funcţiei determinată de demisie, se pot stabili și, respectiv, desfăşura în același timp (în aceeași zi) alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate? Interpretarea vizează, în principal, două elemente:

a) dacă în general se pot desfășura în același timp (în aceeași zi) alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale anticipate;

b) dacă acestea pot avea loc în același timp (în aceeași zi), care este consecutivitatea faptelor și, urmare acestora, a deciziilor, astfel încât ambele scrutine să fie stabilite pentru aceeași dată?”, menționează Sergiu Litvinenco.

Potrvit deputatului, Constituția nu interzice desfășurarea concomitentă a alegerilor parlamentare anticipate împreună cu alegerile prezidențiale anticipate. Numai că, pe lângă întrunirea circumstanțelor constituționale pentru dizolvarea Parlamentului, pentru ca acestea să se întâmple, este nevoie ca Igor Dodon să-și dea demisia.

„Dacă Igor Dodon a fost sincer atunci când a spus că vrea alegeri anticipate pentru a scăpa țara de Plahotniuc și Șor și nu a fost o declarație populistă și/sau pentru a șantaja partenerii de coaliție din PD, ar trebui să analizeze serios această opțiune, să-și dea demisia și, astfel, să permită ca cetățenii să curețe clasa politică actuală putred de coruptă. Este adevărat că cetățenii ar putea să-l sancționeze și pe el pentru că timp de 4 ani nu a făcut nimic bun pentru țară. Dar asta este, deja oamenii vor decide. Și dacă s-ar întâmpla asta, nu ar fi rău deloc…”, consideră Sergiu Litvinenco.

Anterior, deputatul socialist Vasile Bolea a depus 0 sesizare la Curtea Constituțională să se expună asupra faptului dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

PSRM a depus o sesizare la CCM: „Este posibilă organizarea alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare anticipate?”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!