/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Dodon a discutat astăzi cu foști președinți ai CCM despre necesitatea modificării Constituției. La ce concluzie au ajuns

missing
29 mai 2020, ora 17:29

Președintele Igor Dodon a avut astăzi o ședință cu membrii Grupului de Inițiativă pentru reforma constituțională din care fac parte foști președinți ai Curții Constituționale, juriști și savanți notorii în domeniul dreptului în cadrul căreia s-a discutat despre  „situația complicată care s-a creat la Curtea Constituțională”.

Potrivit lui Igor Dodon, la ședință s-a ajuns la concluzia că reforma constituțională este necesară și poate avansa pe două direcții: fie sunt motificate actele legislative cu privire la jurisdicția constituțională, care au fost interpretate în mod contradictoriu în favoarea intereselor politice, fie se operează modificări în Legea Supremă a țării.

Cea de-a doua cale presupune o abordare sistemică și e nevoie de o perioadă mai lungă de implementare, dar este mai de încredere, afirmă Igor Dodon: „Necesită un volum de lucru mult mai mare și mai dificil și poate fi realizată prin voința Parlamentului, cu susținerea majorității constituționale sau printr-un referendum constituțional”.

„Am ajuns la concluzia prealabilă că diverse forțe politice și organizații obștești pot participa la discuție, însă, nemijlocit în procesul de reformare, ar trebui să fie implicați doar juriști profesioniști, în primul riând constituționaliști, și nu politicieni care urmăresc anumite interese. Am convenit să continuăm dialogul pentru a identifica o formulă mult mai potrivită pentru soluționarea problemei”, a precizat șeful statului.

Anterior, un grup de doctori în drept constituțional, profesori universitari și ex-președinți ai Curții Constituționale au semnat o adresare către conducerea statului cu propunerea de a organiza o conferință științifică pentru a discuta necesitatea unei reforme constituționale. Președintele Igor Dodon anunța că va delega doi juriști cu experiență la eveniment.

Foști președinți ai CCM cer organizarea unei conferințe științifice pentru reforma constituțională. Președinția va delega doi juriști

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram