Președintele Igor Dodon a avut astăzi o ședință cu membrii Grupului de Inițiativă pentru reforma constituțională din care fac parte foști președinți ai Curții Constituționale, juriști și savanți notorii în domeniul dreptului în cadrul căreia s-a discutat despre  „situația complicată care s-a creat la Curtea Constituțională”.

Potrivit lui Igor Dodon, la ședință s-a ajuns la concluzia că reforma constituțională este necesară și poate avansa pe două direcții: fie sunt motificate actele legislative cu privire la jurisdicția constituțională, care au fost interpretate în mod contradictoriu în favoarea intereselor politice, fie se operează modificări în Legea Supremă a țării.

Cea de-a doua cale presupune o abordare sistemică și e nevoie de o perioadă mai lungă de implementare, dar este mai de încredere, afirmă Igor Dodon: „Necesită un volum de lucru mult mai mare și mai dificil și poate fi realizată prin voința Parlamentului, cu susținerea majorității constituționale sau printr-un referendum constituțional”.

„Am ajuns la concluzia prealabilă că diverse forțe politice și organizații obștești pot participa la discuție, însă, nemijlocit în procesul de reformare, ar trebui să fie implicați doar juriști profesioniști, în primul riând constituționaliști, și nu politicieni care urmăresc anumite interese. Am convenit să continuăm dialogul pentru a identifica o formulă mult mai potrivită pentru soluționarea problemei”, a precizat șeful statului.

Anterior, un grup de doctori în drept constituțional, profesori universitari și ex-președinți ai Curții Constituționale au semnat o adresare către conducerea statului cu propunerea de a organiza o conferință științifică pentru a discuta necesitatea unei reforme constituționale. Președintele Igor Dodon anunța că va delega doi juriști cu experiență la eveniment.

Foști președinți ai CCM cer organizarea unei conferințe științifice pentru reforma constituțională. Președinția va delega doi juriști

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!