Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

social

Mitropolia Moldovei nu renunță la Paștele Blajinilor. Cum va fi sărbătorit în iunie și ce recomandări au preoții pentru cetățeni

29 mai 2020, ora 15:35
Distribuie:

După ce Paștele Blajinilor a fost amânat în acest an din cauza pandemiei de coronaviorus, Mitropolia Moldovei precizează că rudele îi vor putea pomeni, totuși, pe cei trecuți la Domnul în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii), în zilele de 6, 7 și 8 iunie.

Deși se înregistrează încă un număr mare de îmbolnăviri cu noul coronavirus în R. Moldova, cetățenii sunt îndemnați să vină la cimitire cu ouă roșii, cozonac și pomene și să participe la slujbele de pomenire care vor avea loc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile și cimitirele din țară.

Mitropolia Moldovei vine și cu recomandări pentru cetățeni, pe care îi îndemnă să respecte normele sanitare:

  • În primul rând, îndemnăm pe toți participanții la slujbe să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de siguranță și de protecție recomandate. Persoanele care s-au întors din străinătate, se află în perioada de carantină, prezintă careva simptome, sau fac parte din grupul sporit de risc, sunt rugați să se abțină de la participarea lor fizică la sfintele slujbe și să sporească în rugăciune la casele lor, aprinzând o lumânare și făcând gesturi de caritate în amintirea celor apropiați.
  • Îndemnăm credincioșii să evite aglomerările tradiționale din jurul mormintelor și să respecte distanța sanitară.
  • Venim cu rugămintea ca și-n acest an creștinii să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și consumul de băuturi alcoolice. Întâlnirile dintre rude și celelalte tradiții legate de această zi, vor fi săvârșite într-un cerc restrâns de oameni și în mod privat.

Cu părintească dragoste, ținem să vă mulțumim tuturor pentru atitudinea de care ați dat dovadă până în prezent și vă îndemnăm să facem tot posibilul pentru a petrece acest eveniment în pace și cu mult spor duhovnicesc”, se spune într-un comunicat emis de Mitropolie.

Anterior, șeful Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a recomandat ca Paștele Blajinilor să nu fie sărbătorit în acest an, deoarece rata de contagiozitate prin coornavirus se menține în continuare foarte mare, iar adunarea mai multor oameni în cimitire ar putea duce la escaladarea situației.

Paștele Blajinilor ar putea fi anulat! Furtună: „Să îi pomenim altfel pe cei trecuți în lumea celor drepți”

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram