Dacă deputații democrați vor vota legea cu privire la ONG-uri, condiționalitate impusă de Uniunea Europeană pentru acordarea celei de-a doua tranșe din asistența macro-financiară, nu încalcă acordul de alianță semnat cu socialiștii, întrucât „acest lucru rezultă din angajamentele pe care le avem în raport cu UE”, a declarat pentru tv8.md, legislatorul democrat Nicolae Ciubuc. 

„Noi, ca parte a acordului de alianță, ne-am angajat să promovăm și să ducem spre implementare toate condiționalități-le care rezultă din Acordul de asociere și alte angajamente pe care le avem față de Uniunea Europeană”, a declarat parlamentarul.

Deputatul s-a arătat nedumerit de ce președintele a spus că deputații socialiști nu vor susține această lege, ori, acest proiect a fost acceptat în cadrul Biroului permanent al Parlamentului pentru a fi inclus în ordinea de zi a următoarei ședințe, cu acordul socialiștilor.

„Nu aș vedea care ar fi problema adoptării în continuare a acestui proiect de lege. Dacă se va pune această problemă, urmează să discutăm în cadrul fracțiunii, după caz în cadrul coaliției și ulterior vom lua decizii”, a precizat alesul poporului.

Astăzi, Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” că în cazul în care partenerii de coaliție vor vota legea cu privire la organizațiile non-guvernamentale vor încălca astfel acordul de alianță, precizând că nu va semna decretul de intrare în vigoare a legii, dacă deputații își vor da votul.

Legea privind ONG-urile reprezintă una din cele opt condiționalități înaintate de UE pentru acordarea a 30 de milioane de euro. Anterior democrații au spus că vor vota acest proiect de lege în redacția actuală.

Președintele are dreptul doar o singură dată să refuze promulgarea unei legi și să o întoarcă în Parlament, iar în cazul în care Legislativul o votează din nou, președintele este obligat să o promulge.

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!