Dacă deputații democrați vor vota legea cu privire la ONG-uri, condiționalitate impusă de Uniunea Europeană pentru acordarea celei de-a doua tranșe din asistența macro-financiară, nu încalcă acordul de alianță semnat cu socialiștii, întrucât „acest lucru rezultă din angajamentele pe care le avem în raport cu UE”, a declarat pentru tv8.md, legislatorul democrat Nicolae Ciubuc. 

„Noi, ca parte a acordului de alianță, ne-am angajat să promovăm și să ducem spre implementare toate condiționalități-le care rezultă din Acordul de asociere și alte angajamente pe care le avem față de Uniunea Europeană”, a declarat parlamentarul.

Deputatul s-a arătat nedumerit de ce președintele a spus că deputații socialiști nu vor susține această lege, ori, acest proiect a fost acceptat în cadrul Biroului permanent al Parlamentului pentru a fi inclus în ordinea de zi a următoarei ședințe, cu acordul socialiștilor.

„Nu aș vedea care ar fi problema adoptării în continuare a acestui proiect de lege. Dacă se va pune această problemă, urmează să discutăm în cadrul fracțiunii, după caz în cadrul coaliției și ulterior vom lua decizii”, a precizat alesul poporului.

Astăzi, Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” că în cazul în care partenerii de coaliție vor vota legea cu privire la organizațiile non-guvernamentale vor încălca astfel acordul de alianță, precizând că nu va semna decretul de intrare în vigoare a legii, dacă deputații își vor da votul.

Legea privind ONG-urile reprezintă una din cele opt condiționalități înaintate de UE pentru acordarea a 30 de milioane de euro. Anterior democrații au spus că vor vota acest proiect de lege în redacția actuală.

Președintele are dreptul doar o singură dată să refuze promulgarea unei legi și să o întoarcă în Parlament, iar în cazul în care Legislativul o votează din nou, președintele este obligat să o promulge.

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!