/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

O firmă de avocați cere Guvernului R. Moldova despăgubiri de peste 20 milioane de dolari. Cine este clientul lor și ce spun autoritățile

missing
03 iunie 2020, ora 11:13

Un birou de avocați din Ucraina cere Guvernului R. Moldova să achite timp de trei zile aproximativ 360 de milioane de lei sau peste 20,6 milioane de dolari – despăgubiri clientului său, Igor Ciuico, un fost acționar al băncilor Moldinconbank și Agroindbank. În același timp, reprezentanții Guvernului  spun că toate acțiunile care au fost întreprinse din partea autorităților RM au responsabili, și există cei care vor răspunde pentru deciziile luate. 

Potrivit cererii, avocații de la firma Vyacheslav Lych & Partners din Ucraina, spun că reprezintă interesele omului de afaceri Igor Ciuico (Chuyko), iar cele circa 360 de milioane reprezintă suma pe care R. Moldova o datorează în urma anulării acțiunilor băncilor Moldova-Agroindbank și Moldinconbank.

Sursa: Telegram/@DumitruCiorici

Avocații menționează o listă de companii a căror acțiuni au fost anulate, precizându-se că Ciuico are dreptul de a primi în locul lui compensațiile bănești pe care Moldova le-ar fi garantat. În schimbul acțiunilor anulate, au fost emise altele care inițial, în februarie 2019, au fost procurate de Guvern prin intermediului Agenției Proprietății Publice, iar ulterior vândute grupului bulgar Doverie în martie 2019.

Reprezentanții Guvernului  spun că toate acțiunile care au fost întreprinse din partea autorităților RM au responsabili, și există cei care vor răspunde pentru deciziile luate. 

Ministerul Finanțelor a confirmat recepționarea scrisorii de la firma de avocatură și a declarat pentru TV8 că aceasta urmează a fi analizată în termenii prevăzuți de lege.

Este o acțiune publică prin care compania de avocați încearcă să câștige notorietate. În rest, orice acțiune de acest gen este examinată în conformitate cu prevederile, proces în care toate părțile vor veni cu probe pentru a-și apăra dreptate. Toate acțiunile care au fost întreprinse din partea autorităților RM au responsabili, prin urmare există cei care vor răspunde neapărat pentru deciziile luate”, a declarat Vitalie Dragancea, consilierul premierului Chicu pentru TV8.

Sursa: Telegram/@DumitruCiorici

Avocații cer ca solicitarea să fie îndeplinită în decurs de trei zile, în caz contrar aceștia își rezervă dreptul de a se adresa la un arbitraj internațional. „Suma totală pe care clientul o va cere într-o instanță superioară se ridică la 250 milioane de dolari”, se spune în cerere.

Sursa: Telegram/@DumitruCiorici

Aceeași firmă de avocatură avertiza în 2016 potențialii cumpărători ai acțiunilor noi emise ale Agroindbank afirmând că acțiunile autorităților din R. Moldova de a anula acțiunile MAIB blocate printr-o decizie a Băncii Naționale a Moldovei din 2 martie 2016 și de a emite noi acțiuni în schimb, încalcă decizia de urgență a Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm din 14 iunie 2016 și contrazic dreptul internațional. Totodată, spunând că „proprietarii legali ai acțiunilor Moldova-Agroindbank își vor proteja dreptul de proprietate asupra acestor acțiuni cu toate mecanismele legale posibile, inclusiv prin contactarea autorităților internaționale”.

Firma Vyacheslav Lych & Partners a reprezentat anterior și interesele omului de afaceri Veaceslav Plahotniuc. Astăzi, 3 iunie, avocații acestuia au făcut publică o declarației a lui Platon prin care cel din urmă susține că Vyacheslav Lych & Partners  nu-i mai reprezintă interesele din 2016 și că nici nu i-ar mai reprezenta pe foștii acționari ai Moldinconbak și Agroindbank, dar i-ar reprezenta interesele ex-democratului Vladimir Plahotniuc. În schimb, avocatul ex-liderului PD, Lucian Rograc, a catalogat afirmațiile referitoare la clientul său drept „presupuneri cu tenta de acuzații”.

Pachetele de acțiuni de circa 43% de la Moldova-Agroindbank și 64% de la Moldindconbank au fost anulate în 2016 urmare a căderii sub incidența prevederilor din Legea instituțiilor financaire ce are în vedere nerespectarea cerințelor privind calitatea acționariatului.

Mai exact, printr-un comunicat, BNM informa că la ședința din 2 martie 2016, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei a stabilit că un grup de acționari ai BC „Moldova-Agroindbank” S.A., compus din ÎCS ”Gser Grup” SRL, ”Prodromos Limited”, ”Provix Group” SRL, ”Tush Enterprises” LTD, ”Dresfond Invest Limited”, ”Symbol Wood Limited”, SIA ”Dilnoro Group”, CA ”Alliance Insurance Group” S.A., OOO ”Kомпозит”, ”Multigold Production Limited”, ”Hessond Solution Limited”, ”Setora Limited”, ”Salvia Enterprise” LTD, ”Mattiola Business” LTD, ”Ostryn Business Limited”, ”Azyol Development LTD”, ”Moldasig” S.A., ”Dunlin Invest” LTD, B.C. ”Moldindconbank” S.A., OOO ”Eвробалт”, acționează concertat în raport cu această bancă și au achiziționat anterior o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime cumulativă de 39.58 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale.

O parte din acționarii menționați de BNM se regăsesc și în cererea avocaților din Ucraina.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram