Într-o scrisoare adresată primelor persoane în stat, Fondul Monetar Internațional (FMI) își exprimă îngrijorarea față de proiectul de lege prin care Guvernul R. Moldova dorește să elimine unele facilități de care se bucură angajații BNM. Reprezentanții Guvernului susțin că nu au primit o astfel de scrisoare.
FMI s-a referit, în mod special, la prevederile care prevăd asigurarea reprezentării legale a angajaților BNM, în cadrul unor posibile procese intentate împotriva acestora, din contul instituției. Premierul Chicu nu a răspuns la telefon pentru a oferi un comentariu privind scrisoarea dată, însă consilierul acestuia, Vitalie Dragancea, a declarat că nu a primit-o. Totuși, pe 8 iunie, premierul Chicu a publicat un mesaj despre proiectul dat și a menționat că conducerea BNM a decis să „se plângă” corpului diplomatic străin și FMI, că statul atentează la independența băncii centrale.
În mesajul adresat autorităților, reprezentanții Fondului Monetar Internațional își exprimă serioasa îngrijorare că „consolidarea cu greu câștigată a independenței BNM – piatra de vârf a reabilitării sistemului bancar și un pilon principal al programului susținut recent de FMI din Republica Moldova este expus riscului de a fi inversat. Mai exact, ne îngrijorează o inițiativă legislativă prin care se dorește eliminarea asigurării costurilor de reprezentare legală pentru personalul băncii naționale de către BNM”.
Potrivit FMI, acordarea unei protecții legale adecvate oficialilor BNM este un element cheie în cadrul celor mai bune practici internaționale privind autonomia și responsabilitatea băncilor centrale, autorității de supraveghere și de rezoluție.
„În îndeplinirea mandatului său, BNM și angajații săi trebuie să ia decizii care implică un risc ridicat de contencios. Pentru a se asigura că aceste riscuri nu împiedică îndeplinirea obiectivelor sale de politică publică, foștii și actualii oficiali ai BNM ar trebui protejați împotriva proceselor pentru acțiunile întreprinse sau omisiunile făcute cu bună-credință în timp ce își îndeplinesc îndatoririle”, precizează autorii scrisorii.
FMI mai menționează că pentru ca această protecție legală să fie adecvată, bunele practici impun în mod specific ca acești oficiali actuali și foști să fie, de asemenea, protejați împotriva costurilor de apărare a acțiunilor și / sau a omisiunilor făcute cu bună credință. „Acest lucru este esențial pentru ca acești funcționari să își poată îndeplini funcțiile într-un mod eficient și în timp util, pe baza judecății lor profesionale”.
La finalul scrisorii, autorii speră că vor avea suportul Guvernului, Parlamentului și administrației prezidențiale pentru protejarea independenței BNM.
Pe 8 iunie, premierul Ion Chicu a spus că în următoarele zile va propune un proiect de modificare a legislației pentru a elimina „privilegiile absolut neîntemeiate”, de care se bucură funcționarii Băncii Naționale. Acesta s-a referit la serviciile pentru avocați pentru funcționarii BNM care sunt achitate tot de Banca Națională.
BNM i-a răspuns prim-ministrului precizând că instituția are un rol esențial în menținerea stabilității financiare și că suportarea costurilor este recunoscută la nivel internațional.