/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Afacerile din Rusia ale fratelui președintelui Dodon: Pierderi de 45 milioane ruble și noi parteneri

missing
11 iunie 2020, ora 08:33

Anul trecut cele trei companii din Rusia, la care oficial este asociat Alexandru Dodon, fratele președintelui Republicii Moldova, au înregistrat pierderi de circa 45 de milioane ruble rusești, arată rapoartele financiare ale acestora, scrie Mold-Street.

Potrivit publicației, cele mai mari pierderi au fost înregistrate de OOO (SRL – n.r.) Arkhplei Development din Moscova – peste 41 de milioane de ruble (circa 600.000 de dolari).

La Arkhplei Development, Alexandru Dodon deține o cotă de 15%, Igor Ceaika (Ceaika), fiul fostului procuror general al Rusiei – 45%, iar OOO Inspair (deținută de Aleksandr Ponomariov) – 40%.

A doua firmă din Rusia, la care Alexandru Dodon este asociat – OOO PEO (colectarea deșeurilor), a raportat pierderi de 340.000 de ruble (circa 5.000 de dolari) în 2019.

Este adevărat că firma a fost fondată abia la finele lunii august 2019 și nu prea a reuşit să desfăşoare activităţi economice. La OOO PEO Alexandru Dodon deține o cotă de 10%, Igor Ceaika (Chaika) – 40%, iar Aleksandr Ponomariov – 50%.

A treia firmă din Rusia la care este asociat Alexandru Dodon, OOO Mediamails din Sankt Petersburg, care are statut de agenţie de publicitate, a înregistrat pierderi de 3,24 milioane ruble (circa 47.000 de dolari). Aici Alexandru Dodon deţine 50%, iar partenerul său de afaceri este Ion Lipciu – 50%.

Ion Lipciu, reprezentantul permanent al Parlamentului Republicii Moldova în Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare a Statelor Membre ale Comunităţii Statelor Independente a declarat că nu deţine nicio companie în Federaţia Rusă.

„Simplu angajat” al lui Ceaika

Anul trecut s-a vehiculat că, de fapt, cotele din capitalul firmelor din Rusia, la care apare asociat Alexandru Dodon, ar aparține președintelui Igor Dodon. Șeful statului a negat aceste informații.

Potrivit șefului statului, fratele său a fost inițial un „simplu angajat” într-o companie care aparține lui Ceaika și se ocupa de livrări de mărfuri spre China. „În acest fel a ajuns și activează acolo, la fel cum activează cumnatul meu de 15 ani în Rusia și alți 500 de mii de moldoveni sau mai mulți plecați la muncă în Rusia”, a comentat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

Primul în Moldova și alte afaceri

La finele anului trecut, Igor Ceaika a intrat pe piața media din Republica Moldova, preluând de la Vadim Ciubara (RISE Moldova a scris că ar fi „consilierul din umbră” al președintelui Dodon), 51% din acțiunile companiei Media Invest Service OOO din Rusia, care deține 100% din capitalul firmelor Media Contact SRL și Telesistem SRL din Moldova.

Ultima deține licența de emisie pentru postul de televiziune Primul în Moldova (care anterior se numea Accent TV), afiliat socialiștilor.

Operațiunea a avut loc la doar o zi după ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, declara că postul TV urmează să aibă proprietari din Rusia.

Datele publice arată că, până în 2019, Accent TV (acum Primul în Moldova) a avut o audiență mică pe piața media din țara noastră, iar în câteva luni după ce a obținut dreptul de a retransmite Pervîi Kanal, cel mai popular post TV din Rusia, a ajuns unul dintre lideri după audiență, depășind Jurnal TV și Pro TV.

Articolul integral poate fi citit pe Mold-Street.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram