/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Ministerul Sănătății: „Oamenii în Moldova consumă de zece ori mai multe grăsimi față de limita zilnică recomandată de OMS”

missing
11 iunie 2020, ora 13:04

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare au o rată a mortalității aproape dublă față de media europeană, iar până la o jumătate din populația adultă a țării are tensiune arterială crescută, fără diferențe între sexe. Totodată, fiecare a doua persoană 56% din populația cu vârsta de peste 18 ani este supraponderală și din aceasta – 23% este obeză.

Consumul în exces de grăsimi trans este o adevărată amenințare pentru sănătatea populației, inclusiv pentru generația tânără, fiind una dintre cauzele apariției bolilor netransmisibile, precum bolile cardiovasculare și diabetul”, a declarat Constantin Rîmiș, secretar de stat în domeniul de sănătate publică al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit recomandărilor OMS, ponderea grăsimilor trans trebuie să fie mai mică de 1% din consumul total de energie (pentru un adult care consumă 2 000 kcal/zi), adică mai puțin de 2,2 grame pe zi de grăsimi trans. Cu alte cuvinte, asta ar însemna reducerea consumului de grăsimi trans până la limita maximă de 2 grame din 100 grame de grăsimi sau uleiuri în produsele alimentare.

În prezent, oamenii în Moldova consumă de zece ori mai multe grăsimi trans față de limita zilnică recomandată de OMS. Acest fapt determină creșterea numărului de cazuri de boli cardiovasculare și a obezității, ceea ce în contextul pandemiei COVID-19, sporește considerabil riscul unor complicații severe. Iată de ce, Elveția susține eforturile de promovare a unui mod sănătos de viață. O primă campanie de acest fel a îndemnat populația să reducă sarea din mâncare”, afirmă Caroline Tissot, directoarea Biroului de cooperare al Elveției.

Grăsimile trans sau grăsimile artificiale sunt obținute prin adăugarea chimică a hidrogenului în grăsimile naturale. Aceste grăsimi se folosesc în produsele de patiserie și cofetărie (napolitane, biscuiți, prăjituri, torturi, bomboane etc.), semipreparate congelate, produsele fast-food și snack-urile (chifle și plăcinte dulci ori sărate din comerț, hamburgeri, kebab, pizza, cartofi pai etc.).

„O nutriție echilibrată și sănătoasă este temelia sănătății la toate etapele vieții. Republica Moldova a inițiat procese de limitare a grăsimilor trans în produsele alimentare și credem că vom reuși să ne aliniem țărilor europene în acest sens, deja în anul care urmează. Această campanie este unul dintre pași, realizată cu suportul partenerilor noștri externi și cu siguranță  va avea continuitate. Vrem să încurajam populația tânără și cea adultă să adopte un mod de alimentație sănătos. Niciodată nu este târziu să-ți îmbunătățești obișnuințele alimentare”, susține Ion Șalaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Astăzi, 11 iunie, a fost lansată campania de informare despre consumul de grăsimi trans în Republica Moldova, cu genericul „Alege ce mănânci!”. Campania urmărește informarea oamenilor despre daunele consumului de grăsimi trans și încurajarea lor să urmeze un mod de alimentație sănătos.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram