Președintele Igor Dodon vrea ca Republica Moldova să fie un stat prezidențial. Șeful statului,  însă se pare că a confundat regimul prezidenţial cu cel dictatorial. Acesta a sugerat că doreşte ca preşedintele ţării să aibă puteri nelimitate, având dreptul să se implice în puterea judecătorească, executivă şi cea legislativă.

Ce este statul prezidențial? Ai dat cu pumnul în masă și l-ai pus la punct și pe procuror, și pe judecător, și pe deputat, și pe prim-ministru. De exemplu, în SUA e stat prezidenţial. În Belarus e stat prezidenţial. De aceea, acolo a spus preşedintele şi s-au terminat discuţiile. La noi, cu regret, nu e stat prezidenţial. Eu în genere pledez pentru stat prezidenţial, am spus nu o dată”, a declarat Igor Dodon în emisiunea „Preşedintele răspune”.

Dodon spune că regimul prezidenţial e soluţia pentru etapa actuală.

Dar cu „bandiții aceștia” altfel nu poți. Până nu le dai cu bâta în cap, ei nu înțeleg. Iată au fugit din țară, unul în Israel, altul în SUA  și s-au „apucat” de cumpărat deputați. Umplă tare „vajnici” și-s tare deștepți. Eu cred că în Moldova ar trebui să fie stat prezidențial. Asta ar fi soluția pentru perioada din R. Moldova. După ce facem regulă, facem parlamentarism ca în Europa”, a mai adăugat șeful statului.

Conform Constituției, Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!