/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Șeful ANSP, despre testarea masivă la coronavirus: „Teste irosite și pontențial de laborator sufocat”

missing
26 iunie 2020, ora 11:11

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună spune că nu are nicio remușcare față de tot ce s-a făcut până acum în Republica Moldova la capitolul testare la coronavirus. Potrivit acestuia, testarea masivă înseamnă teste irosite și personal medical supraîncărcat. Asta deși suntem la coadă în statistici mondiale privind numărul de teste la Covid – 19, efectuate la o mie de locuitori.

„Am încercat să testăm masiv și testarea masivă nu este altceva decât teste irosite și pontențial de laborator sufocat și supraîncărcat. Pentru că astăzi v-am prezentat grafic situația, noi ne plasăm exact acolo unde ne plasăm. La capitolul fatalitate foarte bine ne plasăm, pe bune, la capitolul incidență suntem sus, dar nu suntem nici primii, nici ai doilea, nic ai treilea”, a declarat șeful ANSP într-o conferință de presă organizată astăzi la Ministerul Sănătății.

Nicolae Furtună a făcut o comparație cu Georgia, o țară cu o populație de aproape patru milioane, are confirmate până astăzi doar 919 cazuri de infecție cu coronavirus și doar 14 decese.

„Pressingul ăsta privind testarea eu nu l-am mai văzut în altă țară decât în Republica Moldova. Georgia respectă strict definiția de caz și nu se primește umflarea sistemului cu cazuri asimptomatice, ceea ce nu e în Republica Moldova”, a subliniat epidemiologul.

„La capitolul testare și teste eu personal ca și epidemiolog, nu am nicio remușcare față de ceea ce s-a făcut până acum”, a adăugat șeful ANSP, Nicolae Furtună.

Potrivit unei analize realizate de Asociația ADEPT, situația epidemiologică din țara noastră este cea mai complicată din Europa Centrală și de Sud-Est, având cele mai multe decese de Covid – 19 la un milion de locuitori.

R. Moldova este urmată de România și Turcia, iar Rusia este a patra în acest clasament.

Potrivit experților, situația complicată în care se află țara noastră s-ar putea datora deciziei de a testa doar persoanele cu simptome de coronavirus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram