Cu măști de protecție și dezinfectanți. Așa își desfășoară activitatea șoferii de taxi din Chișinău, de la începutul pandemiei COVID-19. Deși susțin că respectă toate măsurile de protecție, zilele trecute, polițiștii au amendat câțiva taximetriști, pentru că nu purtau măști, în timp ce transportau pasageri. Și călătorii uită, uneori, să poarte masca de protecție atunci când urcă în taxi.

– Avem măști, mănuși, dar în general… așa mediu, și lichid, o sticlă cu lichid. După fiecare al doilea sau al treilea pasager putem să ne dezinfectăm mâinile.”

Taximetriștii susțin că respectă toate măsurile antiepidemice, iar firmele de taxi la care lucrează i-au asigurat cu măști de protecție, mănuși și dezinfectant. Astfel, automobilele sunt dezinfectate după fiecare pasager. Mai mult, aceștia spun că sunt sub supravegherea medicilor, iar zilnic li se măsoară temperatura corpului.

„- De câte ori pe zi dezinfectați mașina? – După fiecare cursă efectuată cu pasageri. ” „Noi ne simțim bine, ne verifică medicul în fiecare zi”.

„Circulăm protejați mereu cu mască și pasagerul, și taxistul”

„- Ați întâlnit șoferi care nu poartă mască sau mănuși? –A fost cred că un șofer, care nu a purtat mănuși, dar în rest – toți.”

Deși numărul celor contaminați cu noul coronavirus se menține ridicat, sunt și pasageri care uită să-și pună masca de protecție, atunci când urcă în taxi.

„ -Pasagerii respectă normele de protecție? – Majoritatea respectă. – Dar ați avut și cazuri care nu? – Sunt, sunt, dar îi rugăm să-și pună măștile. Își scot măștile și le pun.”

Alții, însă, refuză categoric să utilizeze serviciile de taxi.

„Nu, nu, nu intru în mașină, nu intru în troleibus, în autobus, pe jos.”

Managerul unei companii de taxi ne-a spus că cei care vor să se angajeze în calitate de șoferi, sunt obligați să prezinte certificate precum că sunt sănătoși. Acesta a dat asigurări că nu au avut cazuri în care șoferii să se fi infectat de la pasageri.

„ – Au fost, în rândul șoferilor, persoane care s-au molipsit de la pasageri? – De când noi activăm, șoferi îmbolnăviți în timpul lucrului noi nu am avut. Am avut doar șoferi care au intrat în contact cu persoane care erau deja bolnave, dar nu erau la serviciu.”

Timp de 15 zile, polițiștii au verificat starea tehnică a mașinilor de taxi din Chișinău și dacă șoferii și călătorii respectă măsurile de combatere a infecției COVID-19. Astfel, zeci de conducători auto s-au ales cu plăcuțele de înmatriculare scoase și cu sancțiuni, pentru defecțiunile depistate. Totodată, doi șoferi au fost amendați, pentru că nu purtau mască în timp ce au fost opriți de polițiști. Amintim că, amenzile pentru nerespectarea măsurilor de protecție sunt de până la 25 de mii de lei pentru persoanele fizice și până la 75 de mii de lei pentru persoanele juridice.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!