/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Restaurantul din Codrii Orheiului, care se laudă cu un muzeu de lumânări, și-a mărit colecția

missing
06 iulie 2020, ora 22:25

Izolarea nu a împiedicat creativitatea să dea roade. Restaurantul din Codrii Orheiului, care se laudă cu un muzeu de lumânări din ceară și parafină, și-a mărit colecția și a ajuns la 4450 de exponate. Lucrările noi au fost create chiar de proprietari, în perioada pandemiei. Celelalte lumânări din colecție au fost aduse din peste 160 de țări. Muzeul are și ghid, un băiat de doar nouă ani.

ELISEI SVIRIDOV: „Primele lumânări au fost acestea. Se numesc „Columna lui Traian” și sunt aduse din Germania”.

Acesta este Elisei. Are nouă ani și poate fi considerat micul ghid al muzeului. Ideea de a colecționa lumânări i-a venit bunicului acestuia, care este și proprietarul restaurantului.

ELISEI SVIRIDOV: „- Cel mai mult mie îmi plac cele de Anul Nou. – Care? -Moș Crăciunii. – Toate sunt din ceară? – Da”.

Mama micului ghid spune că băiatul organizează excursii pentru oaspeți, încă de la vârsta de șapte ani.

ELENA ROMANIUC, MAMA: „Deja de 20 de ani, părinții au început să colecționeze o capodoperă din ceară și parafină.”

Pandemia nu i-a oprit pe loc. Și-au mărit colecția cu încă 260 de lumânări, toate create cu multă grijă de către bunic. O mână de ajutor a dat și micul ghid, care se mândrește cu propriile exponate. Acum, muzeul numără 4450 de lumânări.

ELISEI SVIRIDOV: „Purcelușul, o floare și așa două lumânări.”

ELENA ROMANIUC, MAMA: „Până acum era gratis. Acum luăm o taxă de 5-10 lei. Fiecare donează cât dorește, pentru a putea extinde colecția. Am avut în plan, anul acesta, să facem o încăpere separată, ca să poată intra mai mulți vizitatori, dar planurile s-au schimbat, ca la toată lumea”.

Exponatele au fost aduse din peste 160 de țări și toate sunt diferite. Fiecare dintre ele are o istorie deosebită în spate. Cea mai mare lumânare din muzeu are doi metri și cântăreşte peste 250 de kg.

ELENA ROMANIUC, MAMA: „Lumânarea mare este confecționată din lumânări religioase, care pot fi aduse de oricine. Important e ca lumânarea să fi fost măcar o dată într-un lăcaș sfânt”.

Temperatura la care este păstrată colecţia nu depăşeşte 19 grade Celsius.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram