Ambasada României la Chișinău regretă că ajutorul umanitar oferit „la momentul oportun, cu generozitate, dezinteresat și necondiționat de poporul român” cetățenilor Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19 a ajuns subiect de dispute politice. Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției, ambasada informează că Ministerul Sănătății al României a făcut câteva precizări privind calitatea materialului și echipamentelor donate.

• Echipamentele donate Republicii Moldova respectă toate cerințele de performanță conform standardelor în vigoare;
• Toate echipamentele donate respectă cerințele de etichetare și marcare a ambalajului – respectă prevederile punctului 13 din Anexa 1 la directiva 93/42/EEC sau Anexa 1, pct. 23 din REGULAMENTUL (UE) 2017/745 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI;
• Măștile donate respectă numărul standardului european;
• Toate echipamentele donate au marcaj CE plus raport testare, declarația de conformitate CE a producătorului, Certificatul de la producător, avizul de funcționare plus anexe emise de ANMDMR pentru distribuitor.
• În urma realizării recepției echipamentelor înainte de a fi donate, nu au fost constatate deficiențe.

Secretarul general al Guvernului României, Antonel Tănase, a dezmințit declarațiile făcute de deputatul român Emanuel Ungureanu, precum că lotul de ajutor umanitar donat de România statului nostru ar fi de proastă calitate. Potrivit lui Tănase, Ungureanu și-ar face PR politic, întrucât „urmează două runde de alegeri”.

Consilierul premierului Chicu, Vitalie Dragancea, cu referire la aceleași declarații ale deputatului român, a mulțumit românilor pentru că „au găsit posibilitate și au ajutat R. Moldova” pe timp de pandemie.

Reacția lui Dragancea după declarațiile deputatului român precum că lotul de ajutor umanitar oferit de România ar fi fost de proastă calitate

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!