/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Reacția CNAS, după ce o deputată a spus că mai mulți bătrâni s-au infectat cu COVID-19 sub ușa instituției

08 iulie 2020, ora 18:48

Directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) Elena Țîbîrnă a venit cu o reacție după ce deputata Partidului „Șor” Marina Tauber a declarat că mai mulți bătrâni s-au infectat cu COVID-19 sub ușa instituției stând în rând pentru a-și perfecta actele ce țin de reexaminarea pensiei.

„Pentru că ținem la sănătatea beneficiarilor noștri, CNAS a asigurat măsurile de protecție în sănătate publică în ceea ce ține de mănuși, dezinfectant, doar că persoanele care se adresează urmează să poarte mască și să mențină distanța socială”, a precizat Elena Țîbîrnă, astăzi, 8 iulie, în cadrul unei conferințe de presă.

Menționăm că, Marina Tauber a adresat ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și directoarei CNAS un demers în care a solicitat revizuirea modului de depunere a cererilor și actelor pentru reexaminarea pensiilor.

CNAS a informat ieri, 7 iulie, că timp de patru zile de recepţionare a cererilor pentru reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă au fost primite 5 926 de solicitării. Potrivit estimărilor, circa 13 575 de pensionari care şi-au stabilit pensia pentru limită de vârstă după 1 ianuarie 1999, au dreptul  la reexaminarea pensiei.

Cele mai multe cereri, 945, au fost recepţionate în CTAS Botanica, mun. Chişinău. În sectorul Râşcani au fost primite 525 de cereri, la CTAS Centru, Buiucani, Ciocana – câte 400 de cereri. La CTAS Bălţi au fost acumulate circa 300 cereri.

CNAS anunţă că începând de astăzi, 8 iulie, casele teritoriale de asigurări sociale vor lucra între orele 7.00-17.00. Specialiştii  instituţiei vor ieşi la lucru şi în două zile de sâmbătă, 11 şi 18 iulie, curent.

Cei care din diferite motive nu vor reuşi să depună solicitarea respectivă până la sfârşitul lunii iulie, îşi pot realiza dreptul la reexaminarea pensiei şi în lunile următoare.

Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la casa teritorială de asigurări sociale.

De la 1 iulie 2020, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl obțin beneficiarii de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin zece ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram