/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Deputatul Munteanu a solicitat CCM să se pronunțe asupra constituționalității asumării răspunderii de către Guvern

missing
10 iulie 2020, ora 19:43

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu a depus o sesizare la Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) prin care a solicitat celei din urmă să se pronunțe dacă cele patru proiecte de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspundere, printre care se numără și modificarea bugetului, au fost adoptate în mod constituțional.  

Deputatul a cerut Înaltei Curți să dea răspuns, prin interpretarea Constituţiei, la următoarele întrebări:

– Dacă şedinţa plenară a Parlamentului pentru prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege şi/sau dezbaterea politică privind menținerea sau demiterea Guvernului nu are loc din motivul neîntrunirii cvorumului, mai pot fi convocate alte şedinţe plenare pe aceeaşi chestiune?

– Dacă da, care este termenul rezonabil în care asemenea şedinţe mai pot fi convocate?

– Poate fi considerată absența majorității deputaților aleşi în şedinţa plenară a Parlamentului ca un refuz de a dezbate programul, declarația de politică generală sau proiectul de lege asumat de Guvern? Poate fi considerat un astfel de refuz drept o exprimare indirectă neîncrederii Guvernului?

– Care sunt consecințele refuzului Parlamentului de a dezbate programul, declarația de politică generală sau proiectul de lege asumat de Guvern asupra celui din urmă?

„Guvernul Chicu și-a votat propriile legi printr-o asumare de răspundere controversată, legi care ar fi trebuit să fie votate prin procedură obișnuită în mod normal. Cred că în acest fel Guvernul și-a depășit atribuțiile sale, efectuând o clară ingerință în ceea ce CCM a numit „monopolul legislativ al Parlamentului”, potrivit Hotărârii 10 din 13 aprilie 2020”, a scris Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook la acest subiect.

Potrivit alesului poporului, deși Constituția atribuie Guvernului dreptul de asumare de responsabilitate pentru anumite legi, acestea trebuie să se conformeze unor criterii speciale, fiind prezentate legislativului într-o sesiune specială, și nu ordinară. Munteanu spune că este competența Parlamentului să adopte Legea bugetului și să controleze executarea.

„Ieri, Guvernul a sfidat cutuma existentă în Republica Moldova prin care legile bugetului și rectificările lor se fac prin proceduri obișnuite legislative, profitând de 51 voturi chinuite ale Partidului Socialiștilor și Partidul Democrat, ceea ce m-a determinat să adresez astăzi, 10 iulie, o sesizare la CCM, solicitându-i să se pronunțe dacă această asumare a fost ori nu adoptată în mod constituțional”, a precizat Munteanu.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram