Agenția Proprietăți Publice (APP) a cerut oficial rezilierea contractului cu „Avia Invest”, concensionarul aeroportului. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, care a declarat că nici situația companiei Air Moldova nu este mai bună și „la o anumită etapă și Air Moldova trebuie întoarsă statului”. Reprezentanții APP au confirmat această informație, iar conducerea „Avia Invest” ne-au comunicat că vor reveni ulterior cu o reacție.

Igor Dodon, președintele R. Moldova:Ce ține de Aeroportul Chișinău, poziția statului rămâne aceeași, Aeroportul va fi întors în posesia exclusivă a statului. APP a înaintat demers oficial către invesitorul de la Aeroportul Chișinău de reziliere a contractului. Repet, în premieră, pentru toată această perioadă sunt condiții legale pentru rezilierea contractului. O să-i rog pe colegii de la Guvern să vină cu detalii. Cât ține de Air Moldova, acolo sitația este mai gravă, are datorii destul de mari. Regretăm situația în care este Air Moldova. Aeroportul trebuie întors statului și probabil și Air Moldova la o anumită etapă”. 

De asemenea, APP a prezentat pe 16 iunie instanței o cerere de majorare a cuantumului pretențiilor pentru neexecutarea obligațiilor contractuale cu 87 300 euro. Astfel, suma totală solicitată de APP față de „Avia Invest” în calitate de daune și penalități a ajuns la 601 500 euro, asta în contextul în care, inițial această sumă era de 514 200 euro.

Amintim că, APP s-a adresat pe 19 martie  în Judecătoria Chișinău cu cerere de chemare în judecată privind încasarea din contul „Avia Invest” a penalităților/daunelor pentru neexecutarea contractului. Ulterior, APP a solicitat aplicarea sechestrului pe bunurile, inclusiv pe mijloacele bănești ale „Avia Invest”, în valoare de 514 200 euro.

Prin încheierea din 23 martie, Judecătoria Chișinău a satisfăcut solicitarea respectivă stabilind ședința examinării cauzei în fond pentru 16 iunie 2020.

Anterior, conducerea APP a declarat că reprezentanții „Avia Invest” nu și-ar executa obligativitatea stabilită în programul investițional atât pentru etapa întâi cât și pentru etapa a doua. Cei din urmă au venit cu o reacție la scurt timp și au precizat că aceste declarații sunt doar presiuni politice, care urmăresc preluarea printr-un atac de tip raider a companiei.

De asemenea, APP a comunicat anterior că „Avia Invest” a acumulat restanțe la capitolul investiții în jur de 66.2 milioane de euro. De cealaltă parte, responsabilii de la „Avia Invest” au spus că autoritățile municipale refuză repetat să emită actele pentru construcția noului terminal.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!