Curtea Constituțională a respins sesizarea deputatului PAS, Dumitru Alaiba privind numirea fostului deputat democrat, Anatolie Zagorodnîi în funcția de șef la Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor (ANSC). În decizia sa pronunțată vineri, 10 iulie, Înalta Curte menționează că respinge solicitarea ca fiind nemotivată.

„Curtea Constituțională poate suspenda acțiunea actelor normative prevăzute la articolele 135 alin. (1) lit. a) din Constituție, 4 alin. (1) lit. a) din Legea cu privire la Curtea Constituțională și 4 alin. (1) lit. a) din Codul jurisdicției constituționale, fiind sesizată în modul corespunzător. Aceste acte trebuie să afecteze sau să se refere la domeniile stabilite la articolul 251 alin. (2) din Legea citată și de articolul 71 alin. (2) din Codul menționat.

Curtea notează că, deși autorul sesizării a solicitat suspendarea acțiunii Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 7 februarie 2019, el nu a motivat solicitarea respectivă și nu a argumentat necesitatea suspendării acțiunii acestei Hotărâri”, potrivit deciziei Curții Constituționale.

Dumitru Alaiba a depus, pe 8 iulie, o sesizare prin care  a solicitat Curții Constituționale să declare neconstituțională Hotărârea Parlamentului prin care Anatolie Zagorodnîi a fost numit în funcția de șef la Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor (ANSC), cu suspendarea din funcție al acestuia până la pronunțarea în fond a sesizării.

M-am adresat marți la Curtea Constituțională cu un subiect care ar putea fi un pas imens în direcția promovării meritocrației și descurajării numirilor ilegale, pe criterii politice, dacă așa va considera Înalta Curte”, a spus Alaiba.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!