/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Soția lui Plahotniuc se judecă în Cipru pentru dreptul de proprietate asupra unui iaht și a unui imobil din Spania

14 iulie 2020, ora 10:59

După ce a emis câteva ordine provizorii de înghețare, o instanță din Cipru a respins cererea soției lui Vlad Plahotniuc, Oxana Childescu, de a fi desemnată singura beneficiară a unor venituri din vânzarea unui iaht și a unei proprietăți spaniole. În timpul examinării, Curtea a considerat că litigiul nu intră în sfera sa de competență, chiar dacă printre inculpați se regăsesc și doi cetățeni ai Ciprului.

Potrivit mondaq.com, doamna Chilidescu, care era rezidentă în Statele Unite ale Americii, a dat în judecată doi cetățeni români, rezidenți din Dubai, pentru că ar fi încercat împreună cu alte persoane fizice și juridice, șase la număr, de a o priva în mod fraudulos de bunurile sale, un iaht și o proprietate spaniolă.

În afară de cei doi cetățeni români, Chilidescu a acționat în judecată o companie din Spania, o companie din Cipru, un rezident cipriot, o companie înregistrată în Hong Kong și o companie înregistrată în Seychelles.

Potrivit avocaților, problema din această procedură a fost finalizarea sau anularea ordinelor emise care au dus la înghețarea unor conturi în Emiratele Arabe de peste 62 milioane de euro, precum și emiterea sau respingerea celorlalte ordine solicitate. Mai exact, Childescu a solicitat următoarele hotărâri declarative:

1. Ea este proprietarul final al tuturor acțiunilor din capitalul companiei spaniole, cipriote, a celei din Hong Kong și din Seychelles și a bunurilor acestora;

2. Cetățenii români au conspirat între ei sau cu alte persoane din Cipru și din alte părți, în scopul de a provoca daune financiare reclamantului, care este soția lui Vlad Plahotniuc.

Judecătorii din Cipru au respins solicitările lui Childescu pentru că au considerat că nu este de competența instanțelor din Cipru de a examina o cauză la baza căreia stă o cerere de desemnare a dreptului la proprietate asupra unei proprietății spaniole înregistrată pe numele unei companii spaniole, deținută în cele din urmă de o companie din Seychelles.

Cât privește solicitarea de a institui un ordin Quia Timet (decizie prin care se împiedică acțiunile greșite care sunt iminente, dar care încă nu au început) în legătură cu riscul ca pârâții ciprioti să ajute, intenționat sau nu, la înstrăinarea proprietății spaniole nu a fost suficient pentru a oferi o bază jurisdicțională.

Potrivit magistratului, nu a existat nici o afirmație sau dovadă potrivit căreia inculpații ciprioți au fost implicați în vreun fel în acte ilegale sau conspirații împotriva reclamantului.

Astfel, Curtea a adoptat poziția avocaților potrivit căreia emiterea unui ordin de tip Quia Timet presupunea că principalul litigiu privind dreptul de proprietate a fost deja decis. De asemenea, a fost adoptată și presupunerea apărării precum că includerea pârâților din Cipru a fost o încercare de a găsi competență în instanța cipriotă.

Potrivit Rise Moldova, Oxana Chlidescu este fiica pictorului și sculptorului Emil Childescu și soția lui Vladimir Plahotniuc, ex-liderul Partidului Democrat din Moldova. Cei doi s-au căsătorit și au divorțat de mai multe ori, ultima separare oficială fiind înregistrată în anul 2009. Childescu și Plahotniuc au împreună doi copii, Timofei și Inochentie.

La sfârșitul anilor ’90 Oxana Childescu a figurat asociat majoritar la Minor SRL, prima denumire a Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc. Tot ea a apărut drept beneficiar final a Axecorp Trading LTD, companie cipriotă asociată în Sigmateli LTD, o altă companie cipriotă care figurează în acte, conform datelor cadastrale din România și Franța, proprietara a două vile și a unei cabane montane.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram