/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Cum și-a motivat Procuratura refuzul de a începe urmărirea penală în baza imaginilor cu Dodon, Plahotniuc și „culiocul”

15 iulie 2020, ora 18:48

Procuratura Anticorupție a clasat procesul penal pornit în baza imaginilor cu șeful statului, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din motivul că faptele persoanelor vizate nu întrunesc elementele infracțiunii. Concluzia se regăsește în ordonanța din 19 iunie a procurorului Victor Cazacu.

Potrivit acesteia, în cazul procesului penal au fost audiați deputatul Iurie Reniță, liderul Platformei DA, Andrei Năstase și șeful statului. În timp ce primii doi au povestit despre secvențele imaginilor și au cerut ca șeful statului să fie tras la răspundere, Dodon, audiat anul trecut, a relatat despre când și în ce condiții au fost filmate acele secvențe video.

Citeșe și Dodon, Plahotniuc și Iaralov, audiați în cadrul procesului penal inițiat pentru finanțarea ilegală a PSRM

Șeful statului a declarat că la începutul lunii iunie 2019, fiind în preajma datei limite de crearea a unei majorități parlamentare liderul PDM a solicitat o discuție cu privire la crearea unei coaliții PSRM-PDM, iar din cauza intuiției avute că Vladimir Plahotniuc nu are intenția să formeze o majoritate parlamentară ci doar să creeze aparențe în acest sens, urmărind de fapt scurgerea termenului stabilit de Constituției pentru constituirea unei majorități parlamentare și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate și pentru a se asigura că anume aceste intenții le urmărește, a acceptat invitația de a se întâlni cu el la sediul PDM.

În acest context, Dodon a precizat că toate discuțiile apărute în spațiul public începând cu perioada 8 iunie 2019 între dânsul, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov „le-a purtat în mod intenționat, deoarece de la bun început a înțeles că cu Partidul Democrat din Moldova nu putea avea discuții de formare a unei coaliții, reieșind din principiile lor de activitate și intențiile de a atrage de timp cu scopul de a se menține în continuare la putere prin toate metodele posibile”.

Citește și Proces penal pentru verificarea imaginilor cu „kuliocul” transmis lui Dodon

Procurorul spune că în cadrul procesului s-a examinat comiterea coruperii active sau pasive de către persoanele vizate, însă în baza examinării înregistrările video de pe stik, inclusiv plasate în spațiul public, nu au fost reținute probe directe sau indirecte, în favoarea constatării prezenței bănuielii rezonabile despre săvârșirea faptelor de corupere activă sau pasivă, ori, tematica discuțiilor este vagă, neclară, mai mult, conținutul sacoșei nu este posibil a fi stabilit, (ori anume acesta reprezintă obiectul infracțiunii ca element constituitiv obligatoriu), iar datele din înregistrări nu pot fi verificate sau confirmate prin efectuarea altor acțiuni de urmărire penală, se spune în ordonanța procurorului Cazacu.

Cu referire la bănuiala privind finanțarea externă a socialiștilor, procurorul a notat că Serviciul Prevenire și Combatere a Spălării Banilor nu a identificat careva tranzacții financiare suspecte ale PSRM, oarecum și ale persoanelor fizice și juridice afiliate acestui partid politic.

Citește și: Procuratura a pornit un proces penal în privința finanțării PSRM, în baza înregistrărilor video cu Dodon și Plahotniuc

PCCOCS au fost efectuate investigații în cadrul procesului penal pe faptul unor pretinse fapte de trădare de patrie, în cadrul căruia la 09.07.2020 s-a dispus refuzul în pornirea urmării penale din motivul lipsei elementelor infracțiunii în acțiunile Președintelui R. Moldova, Igor Dodon.

În aceeași ordonanță, Procurorul precizează că, deși prezența unor date, secvențe, cu tentă ilicită, pretins comise de persoane cu înalte funcții în stat, este suficient pentru demararea unor cercetări preliminare, faptul în cauză, de sine stătător, în lipsa altor probe, nu este suficient pentru demararea unei anchete.

„Ori faptele și informațiile existente nu conțin probe pertinente și suficient în sprijinul teoriei, că au fost săvârșite anumite infracțiuni prevăzute de Codul penal, iar acțiunile descrise și pretins ilegale nu reflectă caracterul prejudiciabil al unor fapte penale, ceia ce exclude caracterul infracțional al pretinselor acțiuni prin prisma noțiunii de infracțiune, prevăzută de art.14 din Codul penal”, se mai spune spune în ordonanță.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram