/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Anularea colectării semnăturilor de către candidați. Solicitările MPU privind alegerile prezidențiale

missing
15 iulie 2020, ora 13:02

Mișcarea Politică „UNIREA”(MPU) a înaintat mai multe cerințe către Comisia Electorală Centrală în contextul organizării alegerilor prezidențiale și a pandemiei de noul coronavirus. În total, formațiunea politică a înaintat zece cerințe prin soluționarea cărora, potrivit autorilor, s-ar aduce cadrul general și legislativ de pregătire a alegerilor prezidențiale în conformitate cu un minim al standardelor internaționale democratice. Lista acestora o găsiți mai jos:

1. Evaluarea corectă a impactului pandemiei în a doua jumătate a anului, odată cu începerea procesului de studii și a campaniei electorale. Având în vedere experiența negativă din circumscripția nr. 38, Hîncești – neadmiterea plasării interesului politic și electoral deasupra interesului public general de protejare a populației în fața expunerii la pandemie.
2. Anularea colectării semnăturilor de către candidați pentru înregistrarea în cursa prezidențială, având în vedere faptul că procesul în sine de colectare – deplasarea colectorilor în teritoriu, interacțiunea cu cetățenii etc – toate acestea vin în contradicție cu regulile de comportament prevăzute de legislație în ultimele 6 luni, pe timp de pandemie, prezintă risc de infectare, presupune automat răspândirea infecției etc.
3. Stabilirea unor reguli de desfășurare a campaniei electorale prin care să se respecte distanța socială, măsurile de protecție și celelalte cerințe, pe timp de pandemie.
4. Neadmiterea folosirii resurselor administrative de către reprezentanții puterii.
5. Neadmiterea scurtării zilei de votare. Mentinerea programului secțiilor de votare 7:00 – 21:00, cu posibilitatea de extindere la fiecare caz în parte, peste ora închiderii.
6. Extinderea timpului de votare atât în RM, cât și în diaspora, la 3 zile (vineri începând cu ora 12:00, sâmbătă și duminică – toată ziua, după modelul ultimelor alegeri prezidențiale din România. Această măsură este necesară pentru a evita aglomerația.
7. Dublarea numărului de secții de votare în diaspora și asigurarea lor cu un număr suficient de buletine de vot.
8. Aprobarea votului electronic și prin corespondență, cu asigurarea securității necesare a procesului, pentru prevenirea și evitarea fraudelor.
9. Neadmiterea transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare (ex: cazurile de la alegerile din 2016 și 2019), și fraudării alegerilor în asemenea mod. Neadmiterea cumpărării voturilor alegătorilor, a excursiilor electorale, a cadourilor și a banilor etc.
10. Excluderea oricărei limitări a activității observatorilor naționali și internaționali. Respectarea recomandărilor misiunilor ODIHR/OSCE în acest sens.

Potrivit MPU, nesoluționarea celor menționate mai sus, va duce la fraudarea premeditată a alegerilor. Contactat de tv8, Dorin Cimil, Președintele CEC, cu referire la anularea colectării semnăturilor a precizat că acest fapt este prevăzut de Codul Electoral, iar CEC poate doar organiza procesul electoral cu respectarea măsurilor de siguranță. Cu referire la perioada de votare, Cimil susține că la moment, în cazul în care într-o secție de votare nu toți alegătorii au votat, timpul de votare se poate de prelungit cu încă două ore. CEC pledează pentru mărirea termenului la patru ore.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram