/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Au ajuns la o înțelegere cu Guvernul. Ce despăgubiri vor primi familiile a doi profesori turci extrădați din Moldova

missing
16 iulie 2020, ora 12:20

Moldova va plăti câte 25 de mii de euro familiilor a doi profesori turci extrădați din R. Moldova. CEDO trebuia să se pronunțe pe acest caz în iulie, însă aceasta a radiat cererile de pe rol pentru că reclamanții au ajuns la o înțelegere cu Guvernul R. Moldova.

Potrivit ONG-ului Juriștii pentru drepturile omului, reclamanţii îşi retrag pretenţiile sale, în schimbul plăţii a câte 25 000 Euro cu titlu de prejudicii.

În faţa Curţii reclamanţii s-au plâns de violarea Articolului 5 § 1 din Convenţie, vizând detenţia ilegală şi Articolul 8 din Convenţie, vizând încălcarea drepturilor la respectul vieţii private şi de familie.

În martie 2019, Hasan Baris, profesor de limba engleză și vicedirectorul liceului „Orizont”, a declarat că Huseyin Bayraktar și Sertif Ayri se află în penitenciarul din orașul Tekirdag, în apropiere de Istanbul. Huseyin Bayraktar a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni privațiune de libertate, epuizându-și calea de atac. Profesorul Sertif Ayri a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare.

La 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

/VIDEO/ R. Moldova, condamnată la CtEDO în cazul profesorilor turci expulzați. Câți bani vom plăti pentru despăgubiri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram