/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

„Pentru a-și păstra fotoliul”. PAS îi acuză pe Dodon și PSRM că pregătesc fraudarea alegerilor prezidențiale

missing
16 iulie 2020, ora 09:54

Partidul Acțiune și Solidaritate acuză PSRM și pe Igor Dodon că ar pregăti fraudarea alegerilor prezidențiale din toamnă. Într-o conferință de presă, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco spune că acest lucru se vede din modificările „pe care le împinge PSRM la Codul Electoral”. Deocamdată, nici PSRM și nici șeful statului nu au comentat acuzațiile.

UPDATE. Purtătoarea de cuvânt a PSRM, Irina Astahova, a precizat că este prematur să vorbim despre prevederile Codului Electoral în contextul în care acesta încă nu a fost votat de Parlament. Astahova a menționat că acesta a fost retras de pe agenda ședinței Parlamentului din 16 iulie la inițiativa Zinaidei Greceanâi.

Acesta a relatat că la ședința Comisiei juridice au fost respinse toate amendamentele propuse pentru Codul Electoral, aprobat în prima lectură. „129 de pagini de amendamente au fost respinse fără niciun argument”, a declarat Litvinenco precizând că adoptarea modificărilor la Codul Electoral se regăsește pe agenda ședinței Parlamentare de astăzi.

Potrivit lui, șeful statului ar fi înțeles că nu poate câștiga cinstit și recurge la ajustarea regulilor jocului. Mai jos, prevederile, care potrivit deputatului PAS, trezesc îngrijorare:

– rămâne neacoperită problema transportării ilegale și contra bani a alegătorilor din stânga Nistrului;
– se restrâng drepturile observatorilor. Se interzice acestora să facă rapoarte înainte de campania electorală
– rămân prevederile prin care un concurent poate fi scos de organele electorale
– Consiliul Audiovizualului obține dreptul de a sancționa orice televiziune „ce nu îi cântă osanale lui Dodon”;
– s-a respins propunerea de a prelungi timpul de votare la necesitate în diasporă.

Parlamentarul a menționat că Codul Electoral conține și prevederi bune, dar acestea sunt umbrite de cele care trezesc îngrijorare. În context, PAS cere retragerea acestui proiect pentru discuții suplimentare pentru obținerea unui consens larg. Litvinenco a precizat că va contestata la Curtea Constituțională dacă proiectul va fi votat în lectura finală cu aceste prevederi „Este un început de fraudă pe tărâm legislativ”, a precizat deputatul.

Un alt coleg al deputatului, Andrei Spînu a mai spus că în localități primarilor li s-ar promite bani de către socialiști în schimbul unui număr prestabilit de voturi în favoarea lui Dodon. Totodată, Spînu afirmă că socialiștii ar avea acces la date cu caracter personal al cetățenilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram