Piața creditelor bancare a fost cel mai puțin afectată de criză și cel mai rapid a început să-și recupereze pierderile, susține expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În cea mai recentă analiză privind piața creditelor bancare, expertul menționează că în lunile aprilie și mai, soldul creditelor în băncile comerciale din Republica Moldova a scăzut cu 1,1 miliarde de lei, dar în luna iunie deja a recuperat jumătate din cădere, înregistrând o creștere de 570 de milioane de lei.

Potrivit economistului, de la începutul anului, piața creditelor bancare este în creștere cu 1,1 miliarde de lei. Altfel spus, creșterea din primele trei luni ale anului a compensat pe deplin scăderea din primele două luni de criză. Mai mult de jumătate din creșterea din acest an se datorează creditelor ipotecare, care în 2020 sau majorat deja cu 570 de milioane de lei.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, sunt trei motive de bază, care au permis băncilor să iasă relativ ușor din această criză. Este vorba de înăsprirea reglementărilor BNM aplicate băncilor în ultimii patru ani, care a dus la aceea că băncile au fost mult mai pregătite pentru această criză decât în perioadele precedente. De asemenea, este vorba și de amânarea plăților la credite. BNM la începutul crizei a adoptat o decizie fără precedent, prin care a încurajat băncile comerciale să permită amânarea de plată la credite pentru clienții lor. Lucrul acesta a permis băncilor să ajute clienții lor, dar și să mențină portofoliul de credite la un nivel înalt, fără a înrăutăți calitatea lui.

Sursa: viitorul.org

Totodată, este vorba și de ponderea mare a creditelor oferite persoanelor fizice. Persoanele fizice sunt cei mai buni platnici, rata creditelor neperformante la ei este de 5-7 ori mai mică decât la persoanele juridice și ei continuă să contracteze credite, chiar și pe perioadă de criză. Anume persoanele fizice asigură menținerea și creșterea portofoliul de credite din sistemul bancar.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!