/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Mai mulți agricultori din raioanele Ștefan-Vodă și Căușeni au ieșit la protest cu tractoare și combine

missing
27 iulie 2020, ora 20:09

Afectați de secetă și disperați că nu au primit niciun bănuț de la autorități, mai mulți agricultori din raionele Ștefan-Vodă și Căușeni au ieșit la protest cu tractoare și combine. Ca să se facă auziți, aceștia au blocat drumul și și-au anunțat revendicările. Printre acestea: acoperirea pagubelor financiare în proporție de 50 la sută și declararea stării excepționale în agricultură. Ministrul Agriculturii nu a comentat situația, iar premierul a anunțat dimineață că vor fi alocați bani suplimentar pentru agricultură, dar nu a precizat despre ce sumă ar fi vorba.

„Ne-am săturat de minciuni. Minciunile nu încap nici în sac, nici în pod. Ele nu merg deja.”

Le-a ajuns cuțitul la os și au ieșit în stradă. Mai mulți agricultori din Ștefan-Vodă și Căușeni se plâng că suportă pierderi enorme, întrucât culturile au fost pârjolite de secetă. Oamenii cer ca autoritățile să intervină, deoarece nu mai pot plăti salariile, au restanțe la creditele bancare și nu au bani să procure semințe pentru culturile de toamnă.

„Grupa întâi – compromisă 80%, grupa a doua, porumbul – 100%, floarea soarelui – 80%.”

„Cu îngrășămintele introduse avem pierderi de șapte mii de lei la hectar.”

„Cât am plătit impozite, anii aceștia, am fost buni. Acum nu mai trebuim nimănui. Noi suntem toți în faliment tehnic. Ei nu înțeleg asta. Din luna mai i-am atenționat că se usucă grâul, apoi că s-a uscat grâul. Unde-i grâul de sămânță până acum?”

Disperați, fermierii au blocat drumul. Chiar și așa, șoferii au încurajat protestul.

„Trebuie să se răscoale toată lumea, nu numai ei. Ce-i a lor – e a lor, ce e a nostru – e a nostru. Iaca eu am doi pasageri și așa toată ziua, dar impozite trebuie să plătesc.”

S-a alăturat protestului și deputatul PAS, Igor Grosu. În mijlocul mulțimii, deputatul l-a sunat pe ministrul Agriculturii. După mai multe încercări, Ion Perju a răspuns la telefon.

„Vine cineva de la minister încoace, domnule ministru? De la Cancelaria de Stat? Eu am discutat cu ei”, Igor Grosu, deputat PAS.

Iar cei de la Platforma DA au cerut convocarea de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului, privind situația dezastruoasă din agricultură.

„Majoritatea agricultorilor din raioane suportă pierderi enorme și sunt în pragul disperării”, Andrei Năstase, lider Platforma DA.

Luni dimineață, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că, pe lângă cele 100 de milioane de lei, prevăzute recent pentru subvenționarea agricultorilor, autoritățile i-au în calcul să mai aloce bani în acest sens. Nu a spus despre ce sumă este vorba.

„Va fi necesar de venit cu suport pentru agricultori. Am alocat acele 100 de mln de lei în fondul de subvenționare, la rectificarea bugetară. Astăzi, împreună cu colegii, vom definitiva regulamentul de repartizare a acestor bani, pentru a-i ajuta pe cei care au suferit cel mai mult în urma secetei”, Ion Chicu, prim-ministrul R. Moldova.

Am încercat să aflăm care sunt pierderile preliminare, estimate de Ministerul Agriculturii. Ion Perju însă nu ne-a răspuns la telefon.

Reporter: Natalia GHEȚU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram