/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Avertismentul lui Podoliak și sancțiuni UE. Cea mai mare bază NATO din Europa, în construcție

/VIDEO/ Platforma DA va depune un denunț la PG după ce Dodon i-a spus lui Krasnoselskii „președinte”. „Este un act imoral”

29 iulie 2020, ora 12:11

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr va depune un denunț la Procuratura Generală după ce ieri, șeful statului Igor Dodon l-a numit „președinte al Transnistriei” pe Vadim Krasnoselskii. Potrivit liderului formațiunii politice, Andrei Năstase, „este inadmisibil ca un pretins lider al regiunii transnistrene să fie tratat de la egal la egal de către președintele Republicii Moldova”.

„Legat de evenimentul de ieri de la Condrița, când președinte Dodon l-a tratat de la egal la egal, cu calificative neconstituționale pe numitul Krasnoselskii de la Tiraspol, vom depune un denunț penal la PG”, a anunțat Năstase într-o conferință de presă în această dimineață.

În opinia lui Andrei Năstase, ceea ce s-a întâmplat ieri la Reședința de Stat de la Condrița este „un act imoral”.

„Este este inadmisibil ca un pretins lider al regiunii transnistrene să fie numit s-au tratat de la egal la egal de către președintele Republicii Moldova. E de datoria lui Dodon și al avocaților săi să-și găsească apărarea. E punctul nostru de vedere, este un act imoral, anticonstituțional, ilegal, anti-popular. Este o ofensă la adresa tuturor cetățenilor Republicii Moldova, în special a celor care care jertfindu-și sănătatea, chiar viața,  au apărat independența Republicii Moldova împotriva celor care au atentat la ea și aici vorbim de forțele separatiste și forșțele externe de ocupație așa cum a fost definite și de CC”, a mai menționat liderul Platformei DA.

Cu reacții critice după ce Dodon i-a spus lui Krasnoselskii „președinte al Transnistriei” au venit și alți politicieni. Potrivit deputatului Oazu Nantoi, aceasta „e o trădare a intereselor naționale”.

Iar deputatul Iurie Reniță consideră că Igor Dodon trebuie tras la răspundere penală pentru trădare de patrie.

„Oare de care alte probe certe mai are nevoie Procurorul General Alexandru Stoianoglo ca să revină la tragerea lui Dodon la răspundere penală pentru trădare de patrie? Oare chiar n-au fost suficiente probele din secvențele video anterior făcute public, în care petrecărețul de la Condrița și Holercani se lăuda cu text deschis că s-a aflat intr-o “спецзадание” (misiune specială) a serviciilor secrete rusești? Sau poate nu doar Dodon s-a aflat și se mai află în “misiune specială”, ci și cei care astăzi ar trebui să-l pună la dubă?”, se întreabă Reniță.

Imaginile video de la întâlnirea lui Igor Dodon cu Vadim Krasnoselskii la reședința de la Condrița au fost publicate ieri pe pagina oficială a președintelui. Acestea au dispărut, însă, după ce a fost sesizată gafa comisă de șeful statului.

Le-a salvat însă fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate și le-a urcat pe pagina ei de Facebook.

„Cum Dodon de facto recunoaste regiunea transnistreana ca stat separat, numindu-l pe Krasnoselskii “President Prednestrovia”. Sfetnicii lui Dodon probabil i-au dat peste nas pentru declaratia de ieri cu “Prezident Prednestrovia” si a fost sters video-ul de pe youtube. Dar am reusit sa-l salvam. Pentru istorie”, a scris Olesea Stamate.

Igor Dodon și Vadim Krasnoselskii s-au întâlnit marți, 28 iulie, la reședința de la Condrița. După mai multe ore de discuții, cei doi au făcut declarații. Acesta a fost momentul în care Dodon i-a spus lui Krasnoselskii „președinte al Transnistriei”, aceasta fiind de altfel o încălcare a normelor de drept, întrucât regiunea din stânga Nistrului nu este recunoscută la nivel internațional.

În comunicatul remis presei, însă, Krasnoselskii este numit „lider al Transnistriei”.

Cei doi au discutat ieri despre posturile noi din zona de securitate implementarea pachetului „Berlin – Plus”, pregătirile pentru noul an școlar, problemele ce vizează circulația elevilor și profesorilor din regiune, dar și despre promovarea telecomunicațiilor.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram