Guvernul a avizat negativ inițiativa legislativă a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun care a propus acordarea dreptului la reexaminarea pensiei de dizabilitate persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie de dizabilitate.

În aviz au fost indicate următoarele argumente: 

Reexaminarea pensiei de dizabilitate pentru stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate, în condițiile proiectului în cauză, nu poate fi efectuată, deoarece pe parcursul anilor gradul de dizabilitate se modifică în funcție de evoluția stării de sănătate a persoanei încadrate în grad de dizabilitate.

Formula de calcul pentru reexaminarea pensiei de dizabilitate propusă nu este transparentă, din motiv că la pensia de dizabilitate aflată în plată se adaugă pensia reexaminată conform formulei de calcul prevăzute de legislație pentru pensia pentru limita de vârstă.

De asemenea, propunerea că venitul mediu lunar asigurat valorizat nu poate depăși un anumit procent din salariul mediu pe economie, stabilit pentru anul efectuării reexaminării pensiei, încalcă principiile sistemului public de asigurări sociale.

Întrucât intervenția propusă are impact asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, este necesară identificarea mijloacelor financiare suplimentare în bugetul asigurărilor sociale de stat, al căror cost pe anii 2021-2023 nu este estimat or, potrivit Constituției, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare, în formularea propusă proiectul de lege nu poate fi susținut.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!