Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) și Asociația Surzilor din Republica Moldova, împreună cu un grup de părinți ai elevilor cu dizabilitate de auz, au solicitat din nou Ministerului Educației studierea limbajului semnelor în școli. Aceștia au participat la o ședință cu reprezentanții MECC în cadrul căreia s-a discutat despre necesitatea instruirii specialiștilor care ulterior să predea limbajul semnelor în școli.

Elena Stăjilă, juristă a Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, a menționat că în cadrul discuțiilor s-a ajuns la un consens că limbajul semnelor urmează să fie asigurat pentru fiecare copil. Totodată, reprezentanta CDPD a menționat că nu este reală instruirea specialiștilor în acest domeniu până la începerea noului an școlar.

„La moment este o problemă insuficiența specialiștilor care ar putea să ajute copilul cu dizabilități de auz să se încadreze în procesul educațional. S-a constatat necesitatea urgentă de a instrui specialiști în acest domeniu”, a precizat Elena Stăjilă.

Ministerul Educației urmează să determine statutul limbajului semnelor astfel încât acesta să fie recunoscut la nivel național.

Reprezentanta CDPD spune că va propune un plan de acțiuni către Ministerul Educației, care urmează să fie discutat atât de către autorități, cât și de către organizațiile neguvernamentale din domeniu pentru a găsi soluții pentru predarea și studierea în limbajul semnelor în școlile generale.

Amintim că săptămâna trecută mai mulți elevi cu deficiențe de auz, părinți și reprezentanți ai societății civile au organizat un protest prin care au cerut asigurarea educației în limbajul semnelor. Aceștia au cerut instruirea părinților în limbajul semnelor pentru a asigura comunicarea cu copilul, incluziunea educațională, introducerea disciplinei „limbajul semnelor” pentru copiii cu dizabilitate de auz în cadrul instituțiilor de învățământ de toate nivelele.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!