Guvernul a decis să extindă, din nou, termenul de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova care efectuează operațiuni de import-export prin trei puncte de trecere a frontierei mold-ucrainene. O decizie în acest sens a fost aprobată în ședința din 31 iulie.

Astfel, cabinetul de miniștri a modificat o prevedere în Hotărârea Guvernului nr.960/2017 pentru punerea în aplicare a Legii nr.109/2017, stabilind că termenul de aplicare a scutirii este extins până pe 1 februarie 2021. Precizăm că aplicarea legii trebuie să intre în vigoare la 1 august curent.

Potrivit documentului, instituțiilor publice din raioanele de est ale Republicii Moldova, li se va permite traversarea punctului de trecere a frontierei de stat „Pervoimasik-Cuciurgan”, „Goianul – Nou Platonovo” și „Novosavițkoe-Cuciurgan” pentru efectuarea procedurilor de vămuire a mărfurilor, fără perceperea drepturilor de import sau export fără aplicarea măsurilor de politică economică, proohibițiilor, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale.

Autorii proiectului susține că extinderea termenului stabilit se justifică prin necesitatea identificării unor soluții viabile de înregistrare a instituțiilor din raioanele de est ale R. Moldova la Instituția publică „Agenția Servicii Publice” precum și în vederea notificării suplimentare a agenților economici din stânga Nistrului neînregistrați la „Agenția Servicii Publice” despre obligativitatea înregistrării acestora până la 1 februarie 2020.

Totodată, prelungirea termenului prevăzut derivă din situația epidimiologică determinată de infecția Covid – 19 din cauza căreia a fost limitată activitatea agenților economici și a instituțiilor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!