Săptămâna viitoare agricultorii ar putea primi suportul din partea statului pentru pagubele care au fost produse de calamitățile naturale din acest an. Este vorba despre 200 de milioane de lei – 100 de milioane din Fondul de subvenționare a agriculturii și 100 de milioane din Fondul de intervenție. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu.

Potrivit lui, în ședința de Guvern de vinerea trecută s-a aprobat un regulament de repartizare a suportului financiar pentru acoperirea parțială a pagubelor generate de secetă: 100 de milioane de lei din Fondul de subvenționare a agriculturii. Potrivit lui Chicu, în paralel cu aceste 100 de milioane vor mai fi alocate 100 de milioane din Fondul de intervenție.

„Noi sperăm că maxim într-o săptămână agricultorii să înceapă a primi acești bani conform actelor prezentate. Ministerul Agriculturii și secțiile raionale sunt acum în plin proces de pregătire a acestor acte, precum și comisiile pentru situații excepționale din teritoriu și cea centrală pregătesc actele pentru a oferi cele 100 de milioane de lei suplimentar”, a declarat astăzi premierul Chicu.

Totodată, Ministerul Agricultorii lansează evaluarea pierderilor pentru grupa a doua de cereale – porumbul și floarea soarelui, iar ulterior ar putea fi alocate mijloace financiare și pentru producătorii acestor tipuri de cereale. „E clar că pe o mare parte din teritoriul țârii și porumbul, și floarea soarelui, și alte culturi, semănate în primăvară, sunt fie compromise total, fie esențial afectate”, a spus șeful cabinetului de miniștri.

Săptămâna trecută, mai mulți agricultori din raionele Ștefan-Vodă și Căușeni au ieșit la protest cu tractoare și combine. Aceștia au cerut acoperirea pagubelor financiare în proporție de 50 la sută și declararea stării excepționale în agricultură. Ca să se facă auziți, aceștia au blocat drumul și și-au anunțat revendicările.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!