/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Agricultorii spun că nu pot strânge nici măcar un kilogram de grăunțe la hectar și cer ajutorul statului

missing
05 august 2020, ora 19:50

Cultura de porumb a fost compromisă în acest an. Agricultorii nu pot strânge nici măcar un kilogram de grăunțe la hectar. Disperați, aceștia cer ajutor statului pentru a-și putea rambursa creditele de milioane pe care le-au accesat. Acum câteva zile, Guvernul a anunțat că va despăgubi fermierii care au avut de suferit.

Lucian Balan din satul Cozești, raionul Sîngerei, are în gestiune 1600 de hectare de pământ pe care a semănat porumb, floarea soarelui și grâu. Toate lucrările în câmp l-a costat zece milioane de lei, dar s-a ales doar cu pagube. Seceta i-a compromis toată plantația de porumb care se întinde pe o suprafață de 400 de hectare.

LUCIAN BALAN, agricultor:Pentru fiecare hectar este o investiție de zece mii de lei, inclusiv plata arendei. Am folosit cele mai bune semințe, cele mai bune pesticide, agrotehnică bună și tratamente fitosanitare”.

Agricultorul spune că seceta l-a lăsat lefter și că nu va avea cu ce să-și achite creditele.

LUCIAN BALAN, agricultor:Cultura de porumb este copromisă 100 %. Nu avem mpcar un kilogram de porumb. Cerem implicarea statului, niște măsuri de sprijin, niște certificate de situație excepțională, prin care am putea să ne reeșalonăm creditele față de bănci, față de distribuitorul de inputuri și să amânăm plățile pentru anul viitor pentru că anul acesta nu avem de unde achita”.

Iar Nicolae Lelic din satul Prepelița, raionul Sîngerei deține 95 de hectare de porumb ecologic în care a investit peste 570 de mii de lei. Agricultorul spera să obțină o recoltă de șapte tone la hectar, însă din cauza secetei toată roada a fost compromisă. Bărbatul spune că va face strujenii una cu pământul.

NICOLAE LELIC agricultor:Îl întroducem în sol ca îngrășăminte pe la anul, altă soluție nu avem. Am pornit cu seceta din toamnă, primăvara înghețuri, ploi au fost doar la începutul anului, dar în final am ajuns la ceea ce este”.

Și Nicolae Lelic spune că a accesat mai multe credite pe care nu va putea să le ramburseze din cauza pierderilor uriașe pe care le-a înregistrat.

NICOLAE LELIC agricultor: Am accesat credite, cu tehnică veche e greu de muncit, creditele sunt mari, o să vedem cum o să ne descurcăm, dar poate ceva soluții de la Guvern. Poate să ne transmită toată creditarea pentru anul viitor, poate să ne ajute. În atâția ani, poate o dată se vor întoarce cu fața la agricultor”.

În afacerea sa, Nicolae Lelic este ajutat de tatăl său, care spune că în acest an seceta a lăsat oamenii fără pâine.

NICOLAE LELIC agricultor:Grânele am ajuns la o tonă, la orz am recoltat o tonă. Acum mă gândesc cu ce plătesc cotașii. Oamenii așteaptă o bucată de pâine”.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Raional Sîngerei, Ion Bîrsanu, seceta a compromis aproape toată cultura de porumb în regiune.

ION BÎRSANU vicepreședintele Consiliului Raional Sîngerei:Cel puțin 90 % din suprafața totală de porumb este afectată de secetă. Avem porumb doar în două-trei gospădării. În Dobruja sunt 60-80 de hectare, în Rădoaia 100-120 de hectare, și puține hectare la celelalte primării, unde sunt câte 20-30 de hectare”.

Acum câteva zile, Executivul a anunțat că agricultorii care au avut de suferit de pe urma secetei vor primi despăgubiri, puțin peste o mie de lei la hectar. La rândul lor, fermierii susțin că banii nu reprezintă nici măcar jumătate din pierderile suportate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram