Nemulțumiți de faptul că revendicările înaintate în ultimele zile nu sunt ascultate de Guvern, agricultori din mai multe raioane ale țării vor continua protestele la Chișinău. Zeci de fermieri au pornit cu tehnica agricolă spre Capitală, unde intenționează să ceară în continuare susținere din partea autorităților pentru a face față pierderilor din cauza secetei din acest an.

Contactat de tv8.md, agricultorul Andrei Dînga a menționat că circa 30-40 de fermieri au pornit din șase raioane: Ștefan Vodă, Căușeni, Anenii Noi, Hâncești, Leov și Cantemir. „Așteptăm răspuns de la Basarabeasca. Restul cred că în zilele următoare vor protesta”, a precizat fermierul.

Andrei Dînga spune că agicultorii sunt nemulțumiți de ultimele declarații ale premierului Ion Chicu, făcute astăzi la întâlnirea cu ei: că Guvernul nu va aloca mai mult de circa 1000 de lei per hectar.

„Domnul Chicu nu ne-a auzit, revendicările noastre nu au fost auzite. A venit, ne-a spus aceleași istorii și a plecat. Ne-a făcut și evazioniști fiscali, ne-a spus că noi numai primim subvenții și luăm banii din gura copiilor. Noi am spus: dacă nu-s bani, luați de la drumuri, sunt 800 de milioane. Noi putem la Ștefan Vodă și Căușeni anul acesta și fără drumuri. Când dispar mii de agenți economici, cred că nu ți-i a drumuri”, a precizat fermierul.

Cele mai importante revendicări ale agricultorilor sunt majorarea subvențiilor de la 1000 de lei per hectar la 3000 de lei pentru un hecctar de culturi cerealiere, declararea stării excepționale în agricultură și returnarea TVA-ului.

Fermierii se vor opri la marginea Chișinăului, în zona Gării de Sud.

Amintim că premierul Chicu a anunțat astăzi, la întâlnirea cu fermierii din Ștefan Vodă, că Guvernul nu va aloca mai mulți bani pentru compensarea pierderilor la culturile cerealiere din grupa I – grâu, orz, rapiță.

Chicu: „Guvernul nu va aloca mai multe mijloace pentru compensarea pierderilor la culturile cerealiere”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!