/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Opinia separată a trei judecători CSM cu privire la numirea lui Veaceslav Clima la șefia Curții de Apel Chișinău

missing
14 august 2020, ora 09:50

Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nina Cernat, Anatolie Galben și Dorel Musteață, și-au exprimat dezacordul cu privire la decizia instituției de a-l desemna pe Vladislav Clima în calitate de președinte al Curții de Apel Chișinău. Aceștia au avut o opinie separată în care și-au adus argumentele în legătură cu numirea lui Clima.

Cei trei magistrați consideră că hotărârea CSM, adoptată la 28 iulie 2020 „intră în dezacord cu principiile internaționale de care urmează să se țină cont la promovarea judecătorilor”.

În opinia separată a magistraților, de care a făcut rost Ziarul de Gardă, se menționează că „CSM urmează să țină cont de faptul că promovarea judecătorilor la funcții de conducere își atinge scopul de asigurare a unui mecanism echitabil de administrare a justiției doar în cazul dacă această promovare se va baza pe factori obiectivi, în special capacitate, integritate și experiență”.

„În accepțiunea atribuțiilor constituționale deținute, CSM, ținând cont de faptul că independența judecătorului presupune capacitatea sa de a aplica legea și de a se caracteriza prin înalte calități morale, are obligația să promoveze judecătorii cu cele mai înalte caracteristici profesionale și morale, prevăzute de lege, printr-o selecție obiectivă privind calificarea, onestitatea, competența și experiența de viață, buna reputație.

Considerăm că CSM a desconsiderat aceste principii, selectând în funcția de președinte al CA Chișinău o persoană cu o imagine compromisă prin activitatea sa în calitate de judecător”, afirmă cei trei membri ai CSM.

„Unul dintre argumentele aduse în sprijinul acestei acuzații este că judecătorul Vladislav Clima, în toamna anului 2019 a fost unul dintre organizatorii procedurilor neconstituționale de revocare a membrilor CSM și a blocării instituționale a activității organului de autoadministrare judecătorească. Neconstituționalitatea acestor acțiuni a fost contestată la Comisia de la Veneția, declarațiile președintelui Comisiei de la Veneția, d. Gianni Buquicchio în acest sens fiind făcute publice…”, se precizează în document.

Prin acțiunile întreprinse în toamna anului 2019, judecătorul Vladislav Clima a admis un atentat asupra organului reprezentativ al puterii judecătorești, nesocotind grav legea fundamentală. Prin această activitate, judecătorul vizat a compromis statutul de judecător, încălcând flagrant obligația de a se supune doar legii și nu intereselor de grup. Totodată, judecătorul vizat, în activitatea sa a adoptat decizii contrare legii și practicilor stabilite pe dosare de rezonanță. Astfel, prin anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău, judecătorul a desconsiderat votul alegătorilor, fapt criticat dur de întreaga societate și instituțiile internaționale. La fel, a fost criticată atât de instanța superioară, cât și de societate hotărârea adoptată de acest judecător prin care s-a dispus atribuirea cu drept de proprietate către un agent economic a terenurilor ce constituie proprietate exclusivă a statului”, precizează membrii CSM care au semnat opinia separată.

Aceștia fac referire la hotărârea prin care i-a fost atribuit un teren de circa 1,1 ha de la Moldexpo companiei „Finpar Invest”, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc.

Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat concluzionează că în aceste circumstanțe „se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului Vladislav Clima, determinat de susținerea fără merit a acestui candidat la o funcție administrativă în CA Chișinău, care este o instanță de judecată strategică din punctul de vedere al categoriilor de dosare atribuite în competență pentru examinare… În situația de fapt, există motive însemnate în baza cărora CSM urma să respingă candidatura judecătorului Vladislav Clima la funcția de președinte al CA Chișinău, Consiliul apreciind excesiv meritele în ceea ce privește corespunderea judecătorului Vladislav Clima funcției scoase la concurs”, se precizează în opinia separată a celor trei membri ai CSM.

Numirea lui Vladislav Clima în funcția de prețedinte al CA Chișinău încă nu a fost oficializată. Hotărârea CSM va intra în vigoare dacă va fi aprobată de către președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Vladislav Clima a fost numit pe 28 iulie de CSM președinte al Curții de Apel Chișinău. Pentru candidatura sa au votat 9 membri CSM și doar trei au fost împotrivă.

Vladislav Clima este judecător din 2006. El a activat în cadrul Judecătoriei Ciocana, fiind și vicepreședinte al instanței. Este magistrat la CA Chișinău din 2017. ZdG a scris în 2018 despre cum a crescut averea acestuia de când a devenit magistrat. În noiembrie 2019, Clima a făcut parte din completul de judecători care a suspendat hotărârea CSM prin care judecătorul CSJ Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate, fiind ulterior reținut. În iunie 2018, el a fost unul dintre magistrații care au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din mun. Chișinău nu au fost validate. Totodată, în octombrie 2019, Clima, alături de alți doi magistrați, a anulat decizia CSM prin care Oleg Melniciuc, primul judecător trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcție.

Opinie Separata CSM on Scribd

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram