Agircultorii și-au continuat protestul, la intrarea în municipiul Chișinău, ieri până seara târziu. Fermierii s-au împărțit în două grupuri – pe unii dintre ei i-au oprit polițiștii în apropiere de localitatea Dănceni, iar cealaltă parte, pe parcursul nopții, și-au parcat tehnica agricolă sub podul de la Telecentru. Unul dintre organizatorii protestelor, Andrei Dînga, a declarat pentru tv8.md că vor continua protestele și astăzi și dacă nu vor fi auziți, fermierii nu exclud că vor bloca strada Hâncești.

Noi am vrut să mergem în locul indicat în adresarea către Primărie – vizavi de Gara de Sud, pe strada Hâncești, dar Poliția intenționat ne-au dus sub pod la Telecentru, nu ne-au permis acolo. Astăzi vrem să ieșim de acolo, dacă va fi posibil. Noi i-am preîntâmpinat că dacă se joacă așa cu noi, o să le blocăm traseul”, susține agricultorul.

Andrei Dînga spune că fermierii își continuă și astăzi protestul pentru că „nimic nu s-a schimbat”. „Noi facem astăzi grupul de inițiativă, așteptăm restul raioanelor. Facem grupul de lucru și sperăm că cineva din Guvern o să ne invite să discutăm situația cum facem, ce fac ei pentru noi”, a precizat Dînga.

Potrivit lui, protestelor se vor alătura și agricultori din alte raioane, pe lângă cele șase anunțate ieri: Ștefan Vodă, Căușeni, Anenii Noi, Hâncești, Leov și Cantemir. Andrei Dînga nu a vrut să precizeze din ce raioane, spunând că există riscul să îi oprească polițiștii și pe ceilalți fermieri, așa cum s-a întâmplat ieri cu cei care s-au pornit la Chișinău. „Ei (n.r. polițiștii) își bat joc de noi, ne opresc, ne terorizează. Fac tot posibilul să oprească cât mai multe tractoare ca să nu intre agricultorii în oraș”, a precizat bărbatul.

Protestatarii fac apel la întreaga societate să-i susțină pentru că, spun ei, fără agricultori o să dispară satele și oamenii nu vor avea pâine pe masă.

Cele mai importante revendicări ale agricultorilor sunt majorarea subvențiilor de la 1000 de lei per hectar la 3000 de lei pentru un hectar de culturi cerealiere, declararea stării excepționale în agricultură și returnarea TVA-ului.

Amintim că premierul Chicu a anunțat astăzi, la întâlnirea cu fermierii din Ștefan Vodă, că Guvernul nu va aloca mai mulți bani pentru compensarea pierderilor la culturile cerealiere din grupa I – grâu, orz, rapiță.

/VIDEO/ Agricultorii care vin să protesteze în Chișinău, opriți în mod repetat de polițiști, de această dată la Sîngera

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!