Lidia Bulgac, președinta interimară a Curții de Apel Chișinău a depus o cerere „de demisie din funcția de judecător și președinte interimar al Curții de Apel Chișinău”. Cererea sa urmează a fi examinată la ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 18 august.

Cererea de demisie a judecătoarei este primul punctul de pe ordinea de zi a ședinței de marți.

Potrivit rise.md, Lidia Bulgac și-a început activitatea în sistemul judecătoresc în anul 1993, la Judecătoria Fălești. Ulterior, printr-un decret din 27 iulie 2000 al președintelui Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a fost transferată la Tribunalul Chișinău. În același an a fost numită judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.

În iunie 2003, ca urmare a reformei instanțelor de judecată, a fost reconfirmată în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău (anterior Tribunalul Chișinău), unde activează până în prezent. Între timp, colegului ei Ion Pleșca îi expirase mandatul de președinte al Curții de Apel, iar în august 2019 Consiliul Superior al Magistraturii a ales-o pe Lidia Bulgac să asigure interimatul funcției.

Lidia Bulgac a făcut parte din completul de judecată care, în iunie 2018, a admis apelul Regata Imobiliare SRL de a privatiza terenul aferent fostei cafenele „Guguță” din capitală, respingând, astfel, apelul Consiliului Municipal Chișinău și al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Până la Regata Imobiliare, proprietarul „Guguță” a fost Finpar Invest SRL, cea mai veche afacere a fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.

Totodată, Bulgac figurează printre judecătorii vinovați de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului: una în 2006 – pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil și protecția proprietății și alta în 2016 – pentru încălcarea dreptului la viață privată.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!