/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Premierul anunță că a găsit un consens cu agricultorii. Ce zic fermierii

15 august 2020, ora 16:53

Guvernul anunță că premierul Ion Chicu și agricultorii au găsit consens în urma întâlnirii care a avut loc astăzi. Totodată, fermierii spun că dacă referitor la trei dintre revendicări s-a găsit o oarecare soluție, atunci principala cerință – subvenționarea cu 3000 de lei per hectar – a rămas nerezolvată.

Executivul anunță că părțile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor, printre care diminuarea problemelor fiscale, ceea ce ar putea crea condiții pentru majorarea compensației financiare la hectar.

„Am discutat despre utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare, simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiectele”, a declarat Ion Chicu.

Contactat de tv8.md, unul dintre agricultori, Andrei Dînga, ne-a spus că principala lor revendicare rămâne fără o soluție. Potrivit lui, s-a ajuns la o înțelegere privind crearea a două grupuri de lucru – cu Ministerul Agriculturii și cu Ministerul Finanțelor. „Am creat două grupuri de lucru – unul pe astăzi cu Ministerul Agriculturii și unul pentru luni, la ora 10.00, cu Ministerul Finanțelor. Până ce am ajuns cât de cât la un numitor comun, dar una din revendicări încă nu a fost hotărâtă – la plata per hectar”, ne-a spus fermierul.

Potrivit lui, discuțiile vor continua. „Încă nu avem nimic concret, real”, a menționat Andrei Dînga.

Astăzi este cea de-a 5 zi de protest al fermierilor din raioanele Hâncești, Criuleni, Dubăsari, Șoldănești, Rezina, Drochia, Vulcănești, Căușeni și Ștefan- Vodă.

Fermierii au patru revendicări: acordarea subvențiilor de 3000 de lei per hectar (în loc de 1000 care a fost aprobată de Guvern), declararea stării excepționale în agricultură, returnarea TVA-ului și reeșalonarea datoriilor.

Inițial, protestatarii au scos tehnica agricolă pe traseele naționale în diferite raioane, dar ulterior, au pornit cu tractoarele spre Chișinău.

Ieri, fermierii au blocat cu tehnica agricole traseul Chișinău-Hâncești, în apropiere de localitatea Dănceni, iar după o întrevedere cu autoritățile au deblocat strada. Acestora li s-a permis să staționeze sub podul de la Telecentru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram