Mai multe pisici fără adăpost sunt sterilizate gratuit în câteva clinici veterinare din municipiul Chișinău. Procedura este anevoioasă, spun medicii. Și asta pentru că felinele sunt agresive și trebuie mai întâi prinse, apoi îmblânzite. Intervenția durează aproximativ 20 de minute, dar pisicile mai sunt ținute o zi pentru îngrijiri medicale. Acțiunea de sterilizare este organizată cu ocazia Zilei internaționale a animalelor fără adăpost.

Felinele sunt prinse de către voluntari. Misiunea însă nu este deloc ușoară, spun ei. Ulterior, acestea sunt aduse la clinică. Și aici, medicii veterinari trebuie să fie foarte atenți cu pisicile, pentru a le îmblânzi.

DIANA, ASISTENTĂ, CLINICĂ VETERINARĂ: „Pisicile de stradă sunt un pic mai sălbatice, totuși nu sunt câini, la câine e și mai complicat. Dacă știi să le atragi un pic, să le dai de mâncare, ele se apropie de tine, le mângâi”.

O procedură de sterilizare durează aproximativ 20 de minute. După această intervenție, pisoii rămân o perioadă în clinică, pentru îngrijiri medicale.

ALEXANDRU EFTENIUC, MEDIC VETERINAR: „- Noi îi luăm în clinică, îi sterilizăm și îi ținem aici, pentru încă o zi. După, verificăm suturile și îi întoarcem în mediul lor”.

După sterilizare, felinele nu mai sunt agresive și astfel sunt evitate traumele care pot fi fatale.
DIANA, ASISTENTĂ, CLINICĂ VETERINARĂ: „Sunt mai puține animale pe stradă, animale fără casă. Un alt beneficiu ar fi că ele se calmează un pic, mai ales masculii”.

Medicii spun că în ultimii ani oamenii și-au schimbat atitudinea față de pisici. Aceștia aleg să le caute stăpâni, în loc să le lase în stradă. De exemplu, acum, la clinica veterinară din comuna Ciorești sunt îngrijite zece feline fără stăpân, care așteaptă să fie adoptate.

DIANA, ASISTENTĂ, CLINICĂ VETERINARĂ: „Atunci le luăm, avem grijă de ele, până când suntem gata să le dăm în mâini bune. Odată ce noi ne asigurăm că pisica o să trăiască bine la dumneavoastră, că o să aveți grijă de ea, puteți primi o pisică”.

Acțiunea de sterilizare are loc cu prilejul Zilei internaţionale a animalelor fără adăpost, marcată anual pe data de 15 august. În acest an sunt planificate 80 de intervenții gratuite. Pe piață prețul unei astfel de proceduri este în medie 350 de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!