/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ PAS vrea modificarea Codului electoral. Ce spun reprezentanții PSRM, PDM și Platforma DA

missing
21 august 2020, ora 20:15

Pentru a nu admite fraudarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, este necesară modificarea de urgență a Codului electoral. Cu acest îndemn a venit astăzi Partidul Acțiune și Solidaritate, după ce a analizat avizul Comisiei de la Veneția privind modificarea legislației electorale. Democrații și Platforma DA au afirmat că vor susține modificările, doar dacă vor fi consultate cu Comisa de la Veneția. De partea cealaltă, socialiștii spun că regulile jocului nu pot fi schimbate pe ultima sută de metri. PRO Moldova și Partidul Șor nu au încă un răspuns la această propunere.

SERGIU LITVINENCO, DEPUTAT PAS: „Legislația nu conține soluții exacte pentru combaterea transportării organizate și contra bani a alegătorilor, nu reglementează procedura de contestație împotriva încălcărilor de lege. Ședința plenară a Parlamentului trebuie convocată nu mai târziu de săptămâna viitoare”.

Avizul Comisiei de la Veneția și Biroului pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului al OSCE conține mai multe multe recomandări la textul legii. Practic la fiecare prevedere experții au venit cu propuneri de îmbunătățire, iar termenul limită pentru a le introduce este 1 septembrie. Astfel, deputatul PAS susține că, în cel mai scurt timp, urmează a fi convocată Comisia parlamentară juridică, pentru a fi analizate toate amendamentele. Dacă deputații socialiști nu vor fi de acord să colaboreze, atunci, potrivit lui, este evident că-și doresc fraudarea alegerilor.

SERGIU LITVINENCO, DEPUTAT PAS: „Dodon nu are cum să câștige acest elaegeri fără o fraudă masivă pentru că poporul nu-l mai vrea, mai ales având în vedere că timp de patru ani nu a făcut nimic pentru oameni, chiar și-a bătut joc de oameni”.

Iar deputatul socialist Vasile Bolea consideră că, pe ultima sută de metri, regulile de joc nu mai pot fi schimbate. Acesta a declarat că cei de la PAS „și-au schimbat macazul”. Și asta pentru că, inițial au spus că, dacă va fi adoptat acest proiect de lege, atunci socialiștii dau dovadă că-și doresc fraudarea alegerilor, iar acum susțin contrariul.

VASILE BOLEA, DEPUTAT PSRM: „S-au gândit acești pseudo-politicieni de la PAS că prevederile legislației, odată modificate, fie și prevederi tehnice, urmează să fie făcute din timp pentru a pregăti aceste alegeri?”

De partea cealaltă, deputații democrați și cei din PPDA se arată interesați de propunerea PAS, însă declară că modificările trebuie mai întâi dezbătute, iar apoi, avizate de către Comisia de la Veneția.

NICOLAE CIUBUC, DEPUTAT PDM: „Dacă ele sunt cu adevărat benefice și vor ajuta procesului de asigurare a alegerilor cât mai transparente, desigur PDM va susține. 01:25-01:30 Important e ca acest proiect să fie consultat și agreat cu Comisia de la Veneția”.

ALEXANDRU SLUSARI, DEPUTAT PPDA: „Ba era bine să nu votăm, acum e mai bine să votăm. Noi putem vota aceste modificări, strict în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, desigur noi vom accepta”.

Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, ne-a spus că fracțiunea va discuta mai întâi cu președintele Ilan Șor, iar după vor veni cu o reacție. Deputații grupului Pro Moldova nu ne-au răspuns la telefon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram