După ce mirosul specific Chișinăului s-a făcut tot mai simțit în ultima perioadă, autoritățile au publicat astăzi raportul grupului de lucru, creat pentru a investiga cauzele acestuia. Conform rezultatelor, de vină sunt agenții economici, care nu-și construiesc stații de pre-epurare la întreprinderi și revarsă apele uzate direct în canalizare. La mijloc ar sta și câțiva funcționari ușor coruptibili, iar unii ar putea zbura din funcții, a declarat primarul Capitalei, fără a da însă nume concrete.

„Sigur că se simte, mai ales seara, după ploaie, de exemplu. Se simte foarte bine”.

„Mai mult seara. Eu trăiesc pe bvd. Renașterii și acolo foarte mult se simte”.

„Peste mască nu chiar tare se simte, dar așa este”.

Deja de câteva săptămâni orășenii bat alarma. Pentru a investiga situația, grupul de lucru creat s-a deplasat de patru ori la stația de epurare, fiind prelevate mai multe probe. Potrivit responsabililor, de vină se fac agenții economici care nu respectă legislația și nu-și construiesc stații de pre-epurare, dar revarsă apele murdare direct în canalizare. În loc să-i deconecteze de la rețeaua urbană de canalizare, „Apă-Canal” ar închide ochii la aceste încălcări și doar îi taxează dublu pe antreprenori.

ILIE CEBAN, VICEPRIMAR: „În pofida acestui fapt, Apă-Canal nu utilizează instrumentele legale, limitându-se doar la facturarea agentului economic în legătură cu încălcările identificate. Se constată prezența unui management ineficient”.

Mai mult, Apă-Canal a intervenit abia acum patru zile în procesul de sedimentare a nămolului, care este considerat a fi sursa mirosului.

ION CEBAN, PRIMAR GENERAL: „Norma de concentrație a început să crească de pe 24 iulie. Iar alarma până săptămâna trecută, când a apărut problema, nu a fost bătută. 03:01-03:05 Norma concentrațiilor admisibile este depășită de zeci de ori”.

Am mers și noi astăzi la stația de epurare, pentru a vedea ce acțiuni se întreprind pentru a scăpa orașul de mirosul insuportabil.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Responsabilii de la Apă Canal susțin că de la începutul verii au început să adauge în decantoarele cu apă substanțe reactive speciale, care previn înmulțirea bacteriilor patogene. Acest fapt, spun ei, ar diminua mirosul neplăcut care, din observațiile proprii, oricum persistă”.

Responsabilii de la conducerea stației de epurare au refuzat să iasă să discute cu noi, declarând că nu vor comenta situația. Acum câteva zile, administrația Apă-Canal a venit cu un apel către toți consumatorii, rugându-i să anunțe adresele exacte, unde persistă mirosul neplăcut în Capitală, dar aproape că fără succes.

NADEJDA FOTESCU, PURTĂTOARE DE CUVÂNT, S.A. „APĂ-CANAL”: „Am primit șapte apeluri de pe șapte adrese. Ele au fost verificate. În cinci cazuri nu s-a depistat miros neplăcut. În două cazuri vorbim de înfundarea sistemului de canalizare”.

Conform raportului prezentat azi, una dintre principalele soluții propuse de autorități este deconectarea agenților economici, fără stații de pre-epurare, de la sistemul public de canalizare. Totodată, urmează să fie create echipe sectoriale de monitorizare a situației și să fie prelevate probe de la agenții economici. Primarul general a mai menționat că, până vineri, vor fi sancționate persoanele vinovate sau chiar demise din funcție. Edilul nu a menționat însă niciun nume. Acesta a mai declarat că, după identificarea agenților economici iresponsabili, va sesiza și Procuratura Generală.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!