Deși nu a ajuns încă la final de mandat, președintele Igor Dodon și-a prezentat astăzi raportul de activitate.La evenimentul ce a avut loc la președinție, jurnaliștii nu au fost invitați. Șeful statului s-a lăudat că, în această perioadă, a dat dovadă de caracter, responsabilitate și că a respectat valorile tradiționale. Mai mult, oficialul susține că majoritatea promisiunilor făcute până să fie ales în funcție au fost îndeplinite. Reușitele și le-a tipărit într-un raport de 40 de pagini. O versiune mai succintă ar urma să ajungă practic la fiecare familie din țară. Totuși, oficialul a trecut sub tăcere din ce bani vor fi publicate rapoartele.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„În proporție de 80-85% angajamentele electorale din 2016 angajamentele eu mi le-am îndeplinit față de cetățenii Republicii Moldova.”

A concluzionat Igor Dodon după ce a prezentat raportul de activitate pentru trei ani și jumătate de la învestirea sa în funcția de președinte.Printre realizările enumerate se regăsesc: indexarea pensiilor de două ori pe an, acordarea suportului unic de 700 de lei pentru cetățenii cu venituri mici sau majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului. Șeful statului a mai pomenit despre inițiativa privind editarea unor manuale și cărți, cu filmele despre istoria Moldovei pe care le-a filmat, cu faptul că este ctitor la sute de mănăstiri și că s-a opus deschiderii unui oficiu al NATO în Republica Moldova.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Eu sunt pentru promovarea identității noastre moldovenești. Istoria Moldovei și limba  moldovenească.”

Președintele a vorbit și despre acțiunile de caritate, care au fost făcute prin intermediul fundației„Din Suflet” a soției sale, Galina Dodon. Anterior, cu mai multe ocazii jurnaliștii au tot încercat să afle cine sunt finanțatorii, însă rapoartele financiare nu au fost făcute publice. Astăzi, președintele a precizat doar că donațiile sunt din Turcia, Rusia, China, Franța și Emiratele Arabe Unite.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„Mă întreabă părinții, ne sună la președinție:domnule președinte, da anul acesta ne da-ți ghiozdane pentru copiii. Eu cu mare plăcere. Dacă le dăm acolo o să spună că e campanie.”

Atunci când a fost ales președinte, oficialul le-a promis cetăţenilor restituirea miliardului furat şi condamnarea celor vinoveţi, că va lupta împotriva corupției și că va reunifica țara.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Pe teritoriul R. Moldova nu trebuie să existe trupe militare ale altor țări: rușești, ucrainești, române, americane. Evident, contigentul din stânga Nistrului va pleca de acolo.”

Dar, la aproape patru ani distanță, aceste promisiuni au rămas practic neschimbate, constată unii liderii de opinie. Dimpotrivă. În plină pandemie, Tiraspolul a instalat posturi mobile de control, pentru a lupta cu virusul. Recent, când a discutat cu liderul din regiune, la vila de la Condrița, Dodon l-a numit pe Kransnoselski președintele Transnistriei, fiind taxat de deputații din opozitie pentru această adresare.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Astăzi am avut întrevedere cu președintele Trasnistriei.”

Raportul de activitate, pe care Igor Dodon l-a prezentat astăzi, conține 40 de pagini, fiind structurat în opt capitole. O versiune mai succintă ar urma să ajungă pracitc la fiecare familie din țară, a declarat șeful statului. Însă, președintele nu a spus cine a achitat pentru editare și dacă este vorba de bani publici.

Reporter:Natalia GHEȚU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!