Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat o cotă de participare de 25% din Vestmoldtransgaz, compania de transport gaze care operează conducta nou construită Ungheni-Chișinău, se anunță într-un comunicat de presă al BERD.

BERD a investit 20 de milioane de euro ca parte a unei majorari de capital în Vestmoldtransgaz.

Fondată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează o rețea de conducte de gaze în vestul Moldovei și oferă servicii de transport a gazelor naturale. În 2018 a fost preluată de Eurotransgaz, o filială a SNTGN Transgaz, compania care operează sistemul de transport al gazelor naturale din România.

„Această conexiune va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, o condiție prealabilă pentru dezvoltarea cu succes a țării”, a declarat vice-președintele BERD, Alain Pilloux.

BERD a acordat asistență VMTG în ceea ce privește componenta de mediu și social a proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău, asigurându-se de respectarea celor mai înalte standarde în implementarea acestui proiect.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a amintit că în luna martie Transgaz și BERD au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea și susținerea investițiilor în sectorul energetic din România.

Gazoductul de 120 km Ungheni-Chișinău va deveni în curând operațional și va finaliza conexiunea sistemelor de transport a gazelor din România și Moldova prin legarea capitalei Chișinău de interconectorul Iași-Ungheni, un oraș din Moldova pe granița românească. Construcția conductei a fost susținută și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), precum și de o investiție de capital propriu de la Eurotransgaz.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!