Regulamentul privind finanțarea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea unui candidat la  președinție a fost aprobat astăzi de CEC.

Potrivit regulamentului, în termen de 3 zile bancare de la data înregistrării sale, grupul de inițiativă deschide la bancă un cont cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, ale cărui mijloace se utilizează în exclusivitate pentru finanțarea acestuia. Plafonul general al mijloacelor ce pot fi virate în contul „Destinat grupului de inițiativă” se stabilește de către CEC.

Prin urmare, pentru finanțarea activității grupului de inițiativă pot fi utilizate doar resursele financiare provenite din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată de către cetățenii Republicii Moldova, atât pe teritoriul țării, cât și în afara acestuia.

Persoanele fizice au dreptul să doneze până la 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, iar persoanele juridice până la 12 salarii medii lunare. În cazul cetățenilor cu venituri obținute în afara țării, plafonul donațiilor nu poate depăși 3 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

În cazul cetățenilor cu statut de persoane cu funcții de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați  în organizații publice, donațiile în contul „Destinat grupului de inițiativă” nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora. Totodată, nu poate depăși 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

Grupul de inițiativă a cărui activitate de colectare a semnăturilor în susținerea unui candidat cu resurse financiare și materiale este obligat să prezinte rapoarte privind veniturile acumulate și cheltuielile efectuate de acesta. În cazul alegerilor prezidențiale, rapoartele vor fi prezentate CEC-ului,  în termen de 3 zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Destinat grupului de inițiativă”, și ulterior, săptămânal, precum și cel târziu 3 zile de la data prezentării listelor de subscripție la Comisie, pentru întreaga perioadă de activitate a grupului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!