/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Mișcarea Politică Unirea condamnă acțiunile Poliției în cazul preotului care a arborat drapelul României pe clopotniță. „Legea e de partea sa”

missing
03 septembrie 2020, ora 11:42

Mișcarea Politică Unirea condamnă acțiunile Poliției cu privire la tricolorul românesc arborat la biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Romanovca, raionul Ungheni, parohie a Mitropoliei Basarabiei. Potrivit MPU, drapelul României nu depășește dimensiunile drapelului Republicii Moldova și, în aceste condiții nu s-ar încălca legea.

Art. 8, alin. 2, din Legea nr. 217 din anul 2010, privind drapelul de stat, prevede: „În cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul Republicii Moldova, Drapelul de Stat are prioritate şi va ocupa locul de onoare, iar dimensiunile liniare ale altor drapele nu vor depăşi dimensiunile liniare ale Drapelului de Stat.

În anexa nr. 3, din lege, este menționat că drapelul RM nu poate fi arborat mai jos decât alte drapele, și trebuie să fie situat în partea stângă a privitorului”, se spune într-un comunicat de presă al Mișcării.

Potrivit politicienilor, în cazul de față, drapelul Republicii Moldova este situat în partea stânga a privitorului (partea dreapta a amplasarii), iar cel al României – este situat la același nivel și este de aceleași dimensiuni cu cel al Moldovei.

Astfel, din imagine se vede clar, că drapelele sunt amplasate corect, conform prevederilor legale. Nu numai credința și bunul simț, dar și legea, toate sunt de partea sa. Faptul că ambele drapele, și al RM și al României, sunt arborate pe clopotnița bisericii, la același nivel și au aceleași dimensiuni, face ca poliția să nu poată avea niciun fel de pretenții”, susține MPU.

Totodată, politicienii susțin că în cazul în care părintele Nicolae Tverdostup va fi amendat, MPU va oferi consultanță juridică și îl vor ajuta pentru contestarea în instanță a acțiunilor Poliției.

Dincolo de acestea, nu trebuie să uitam că tricolorul românesc a fost primul drapel al Republicii Moldova, iar cel actual diferă practic numai prin stemă, ceea ce ar prebui sa determine respect din partea poliției față de tricolor, și nu acțiuni de represiune”, susține MPU.

Ieri, polițiștii i-au întocmit proces verbal preotului bisericii din localitatea Romanovca, raionul Ungheni, Nicolae Tverdostup, pentru faptul că a arborat pe clopotniță drapelul României. Contactat de tv8.md, părintele spune că lăcașul sfânt este subordonată Patriarhia de la București și arborarea drapelului îl consideră un gest de recunoștință față de poporul român.

/FOTO/ „Nu mă simt vinovat”. Ce riscă un preot din Ungeni după ce a arborat drapelul României pe clopotniță

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram