Adrian Belîi, șeful Secției de terapie intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, susține că anularea indemnizației de 16 mii de lei pentru lucrătorii medicali care se infectează de coronavirus creează inechitate în rândul angajaților din sistemul de sănătate. Potrivit lui, este incorect că celor care au rezistat timp de șase luni fără să se infecteze nu li se vor acorda acești bani. 

Potrivit lui, una dintre cauzele infectării în rândul lucrătorilor medicali este oboseala.

Decizia generează o senzație de inechitate deoarece personalul medical care s-a îmbolnăvit până acum a fost remunerat. Cei care au rezistat și nu s-au infectat și se vor infecta preponderent nu pentru că nu cunosc cum să se protejeze sau nu au cu ce se proteja, dar pe un fundal de oboseală. Eroarea sporește și atunci pot să facă o greșeală elementară în protecție și să se infecteze”, a declarat Adrian Belîi la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

În opinia lui, dacă s-a luat această decizie trebuia să fie menținută pe durata epidemiei pentru a nu crea inechitate.

Amintim că săptămâna trecută Guvernul a abrogat articolul VI din Proiectul care prevede acordarea indemnizațiilor de 16 mii de lei pentru lucrătorii din sistemul medical. Astfel, lucrătorii medicali care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă nu vor mai primi indemnizații unice de 16 mii de lei, promise anterior de autorități.

Peste patru mii de lucrători medicali s-au infectat în Republica Moldova de la începutul pandemiei. Dintre aceștia, peste o mie sunt medici, iar aproape două mii – asistenți medicali.

Șeful ANSP, despre anularea indemnizației de 16 mii de lei pentru lucrătorii medicali: „Eu din start am fost împotrivă”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!