/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Fostul șef SIS Vasile Botnari a fost condamnat în dosarul profesorilor turci

missing
08 septembrie 2020, ora 23:08

Fostul șef  al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci. Asta a declarat procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. 

„Noi am cerut astăzi de la instanță permisiunea de a publica rezumatul acestui dosar. Sentința a fost pronunțată aproximativ acum o lună. El și-a recunoscut vina”, a declarat procurorul. Totuși, acesta nu a putut spune termenul exact la care a fost condamnat Botnari.

„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus procurorul. Alexandr Stoianoglo susține că Vasile Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc.

Menționăm că, Vasile Botnari este singurul învinuit în acest caz.

Potrivit Ziarului de Gardă, Vasile Botnari nu şi-a declarat imobilul de lux în care locuieşte cu familia, înregistrat pe numele socrilor, dar şi un apartament, la care soţia sa este coproprietară. În 2016, socrii pensionari ai fostului ministru, care nu au afaceri, au achiziţionat alte două imobile din imediata vecinătate a casei în care locuieşte Vasile Botnari.

La 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate (atunci când Vasile Botnari era șeful SIS), care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Au ajuns la o înțelegere cu Guvernul. Ce despăgubiri vor primi familiile a doi profesori turci extrădați din Moldova

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram