/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Parlamentul a spus NU hotărârii Guvernului de anulare a indemnizațiilor pentru medici. Ce au decis deputații

10 septembrie 2020, ora 18:05

Deputații  au votat, joi, 10 septembrie, proiectul de Lege pentru modificarea unor acte legislative care urmărește susținerea cadrelor didactice, producătorilor agricoli, angajaților din sistemul medical și MAI, care s-au infectat cu coronavirus la locul de muncă. Parlamentarii au votat proiectul legii în prima lectură, cu condiția că în redacția finală a legii va fi menținut și suportul unic de 16.000 de lei.

Proiectul prevede substituirea suportului unic de 16.000 de lei pentru lucrătorii medicali și angajații MAI, infectați cu Covid-19, cu măsuri care ar avea caracter permanent, inclusiv suport până la 100% din salariul de bază, precum și majorarea salariilor lucrătorilor medicali începând cu 1 septembrie anul curent.

Anterior, Cabinetul de miniștri a aprobat, joi 3 septembrie, o Hotărâre care prevede anularea indemnizației unice de 16 mii lei pentru angajații din sistemul medical, care s-au infectat cu noul coronavirus la locul de muncă.

 

Au fost votate modificările la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Acestea prevăd că pentru perioada primului semestru al anului de studii 2020-2021 nu se limitează volumul activității didactice desfășurate de cadrele didactice, inclusiv cu funcții de conducere. Aceste prevederi vor viza peste 3900 de cadre didactice din instituțiile de educație timpurie, învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar.

Astfel, în cazul insuficienței de cadre, conducătorii instituțiilor de învățământ pot stabili cadrelor didactice un volum maxim de lucru de până la 1,5 norme didactice, iar pentru cadre didactice din învățământul artistic – până la 2 norme. Cadrele didactice cu funcții de conducere vor avea dreptul la până la 0,5 din norma didactică. După expirarea primului semestru al anului, Guvernul ar putea extinde termenul de aplicare a acestor prevederi.

Un alt articol din Lege prevede modificarea Legii privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative. Acestea se referă la instituirea unor condiții favorabile în procesul de aplicare la Programul de subvenționare a dobânzilor și la Programul de rambursare a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru producătorii agricoli afectați de secetă și alte condiții climaterice nefavorabile.

Astfel, urmează a fi subvenționată dobânda achitată, începând cu 1 mai 2020, indiferent de perioada de contractare a creditelor. Suma TVA pasibilă rambursării va constitui suma cumulativă a impozitului funciar achitat pe anul 2020 și a impozitelor salariale pentru perioada care corespunde celei de rambursare a TVA.  Soluțiile propuse țin cont de inițiativele identificate în consens de grupul de lucru pe platforma parlamentară cu participarea tuturor fracțiunilor.

De asemenea, urmează a fi instituit moratoriul, până la 31 decembrie 2020, asupra controalelor fiscale la producătorii agricoli afectați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram