/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete, flăcări în Rusia și atac la Harkov! SUA încep să trimită noul ajutor Kievului

/VIDEO/ Maia Sandu, după investigația realizată de Cutia Neagră privind alegătorii fictivi și activiștii socialiști: „Vom merge la procuratură cu aceste probe și cerem CEC să se autosesizeze”

missing
15 septembrie 2020, ora 21:31

După ce TV8 a publicat, marți, 15 septembrie, o investigație realizată de jurnaliștii emisiunii „Cutia Neagră” despre alegători fictivi,  activiști socialiști, despre fraude masive în cazul solicitărilor de deschidere a secțiilor de votare în Federația Rusă , lidera PAS, Maia Sandu anunță că va merge la Procuratură cu aceste informații și solicită Comisiei Electorale Centrale (CEC) să se autosesizeze.

Lidera PAS, Maia Sandu susține că va merge la Procuratură și va prezenta informații din investigația publicată de TV8. Totodată, Sandu solicită CEC „să se autosesizeze și să nu permită ca informația falsă prezentată de oamenii socialiștilor să stea la baza deciziilor deschiderii secțiilor de vot”.

Maia Sandu, candidat PAS: „Am urmărit la TV8 un reportaj despre fraude suplimentare și vă invit să îl urmăriți. În reportaj am văzut oameni care sunt în R. Moldova, dar au semnat că vor vota în Federația Rusă. Noi vrem ca toți cetățenii R. Moldova să poată să participe la alegeri libere și corecte, îi îndemnăm pe cetățeni să aibă mare grijă și să nu comită infracțiuni. Noi o să mergem la Procuratură și cu aceste informații pe care le-am văzut în reportajul TV8 și cerem CEC să se autosesizeze și să nu permită ca informația falsă prezentată de oamenii socialiștilor să stea la baza deciziilor deschiderii secțiilor de vot. Mâine dimineață o să vă prezentăm o informație despre o acțiune și mai mizerabilă din partea socialiștilor și Igor Dodon.

În câteva zile, Federația Rusă a ajuns pe primele poziții în lista statelor de unde solicită cetățenii înregistrarea prealabilă pentru a participa la viitoarele alegeri. Dacă până la parlamentarele din 2019, erau mai puțin de 600 de solicitări din Rusia,astăzi numărul acestora a ajuns la 5 533, dintre care 2 413 au parvenit la CEC în formă scrisă, cu semnături de la persoane care ar intenționa să voteze la Moscova sau la Sankt Petersburg.

„Cutia Neagră” a analizat mai multe liste depuse la CEC și a identificat zeci de oameni care de fapt nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo – nici la muncă, nici în vizită, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia. Grav este faptul că în liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor.

Echipa Cutia Neagră a fost în satul Grinăuți-Moldova din raionul Ocnița unde mai mulți angajați ai Primăriei au semnat pentru a se înscrie prealabil pentru a vota la prezidențiale la Moscova sau Sankt Petersburg. Listele cu semnături au fost depuse pe 7 august la CEC. Printre solicitanți se numără: secretara primăriei, contabila șefă, perceptorul fiscal și șoferul primăriei.

 

/INVESTIGAȚIE. VIDEO/ Operațiunea „Votăm în Rusia”: alegători fictivi și activiști socialiști

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram